Dränkpump håller isvaken öppen

Det är heltidsjobb att hålla vaken öppen och sällan något man har tid och lust att lägga tid på om man är en frekvent badare. Vi har kikat på lite olika alternativ för att hålla vaken öppen och först ut är att använda en dränkpump. Det är ett tips från vår följare Erik Klemetz som nu haft den i gång de senaste fyra åren och kan glädjas åt isfri yta vid bryggan.

En dränkpump kräver såklart närhet till ett eluttag och passar därför inte alla bryggor och badställen. En dränkpump fungerar genom att pumpen ”sprutar” vatten under ytan vilket gör att det skapar rörelse som i sin tur gör att vattnet inte hinner frysa.

 

Det här behöver du

  • Ett ”vanligt” eluttag.
  • En dränkpump med sladd som klarar kyla (PE).
  • En timer.

 

Så här gör du
Dränkpumpen placeras enklast på badstegen. Välj annan placering på pumpen om stegen tas upp med jämna mellanrum. Det finns risk att pumpen fryser sönder annars. Pumpen ska sitta sitta en bit ned på stegen på en höjd där vattnet har plusgrader.

 

Så kan du ställa in timern
Ställ in timern efter rådande väderleksförhållande.

Ett exempel: Säg att du kör en pump på 250W i 24 timmar, då blir det 6 kWh. Om pumpen går i 12 timmar/dygn blir det 3kWh. Erik uppmanar alla att testa sig fram till lämpligt intervall med timern. Så här har Erik valt att lägga upp det:  Vid en temperatur på runt -5 grader räcker det att pumpen körs 1gång/timme, vid -10 grader bör den köras var 24:e minut i 12 min, vid -15 grader var 12:e minut i 12 minuter och vid -20 grader och kallare sätts timern på kontinuerlig drift. Erik tipsar att han har tre förinställda timer (intryckta ”pluttar”) för de olika temperaturerna så jag snabbt och enkelt byter timer beroende på väderprognosen. Så jobbar ett proffs!

 

Här kan du köpa en dränkpump
Handla en enklare version av dränkpump som till exempel finns hos Biltema eller Clas Ohlson.

 

Att tänka på
Vid sladd runt 100 meter bör elektriker rådfrågas utifrån utlösningsvillkor på säkringen.