Höj säkerheten vid vinterbad!

Vinterbad blir alltmer populärt och innan isarna börjar lägga sig är det dags att tänka till runt säkerheten vid isvakarna.

Johan Söderlund, länskonsulent på Svenska Livräddningssällskapet, berättar att badanläggningens ägare är skyldig att i skälig omfattning vidta nödvändiga åtgärder för att hindra eller begränsa olyckor eller skador som kan uppstå på grund av bristfällig utmärkning av isvakar. Läs mer om vinterbad och säkerhet på Issäkerhetsrådets hemsida. 

Lanfor Utveckling AB har tagit fram ett isvaksskydd för att öka säkerheten runt isvakarna. Vi kallar vakskyddet VAKSAM, då skyddet i första hand skall uppmärksamma och varna andra besökare för att det kan finnas öppet vatten eller svag is intill bryggan. Vakskydden, som är svensktillverkade, går att montera vid bryggan redan innan isen har lagt sig. Mer information om VAKSAM hittar du här. Johan Söderlund anser att Vaksam är en bra lösning för säkerheten runt isvakar.

Vi är mycket glada för att redan ha levererat vakskydden till ett halvdussin kommuner, med Täby som pionjär. Emil Albrektsson på Täby kommun är mycket nöjd och intygar nyttan med Vaksam.

En Täbybo som testat på det nya vakskyddet vid bryggan på Ängsholmsbadet är Ulla Gordh. Hon badar varje morgon och för henne är det lycka.
– Det är jätteskillnad nu, man har grejer att hålla sig i. Sen finns det en ispik och en kratta bredvid så man kan ta bort isen som finns i vaken, säger hon och fortsätter:
– Det har blivit en livsstil för mig, jag älskar att vinterbada. Jag ligger i någon minut och man får en endorfinkick efter, säger Ulla.