Fem frågor till Gunilla Sand, Polar Bears Sundsvall, @hotrod56 på Instagram

 

Hur kommer det sig att du började kallbada?

En god vän och van vinterbadare från Polarbears i Umeå frågade om jag ville pröva att bada isvak. — Jomen, kanske det, svarade jag. En söndag några veckor senare blev jag inbjuden till ett bad med Polarbears i Sundsvall. Väl där fick jag stå i kö innan det blev min tur att bada och blev sedan pedagogiskt ledd ned i vaken. Följande vecka var jag upp till vaken varje dag för att träna mig att komma ned i andning under badet. Inledningsvis hade jag alltid sällskap under baden. Jag läste också mycket om kalla bad och om Wimhofmetoden.

 

Intresset för kalla bad ökar lavinartat, vad tror du att det beror på?

Ja… det kostar inget, det ligger i tiden, det ger frisk luft, vi söker oss närmare naturen, antistress, hälsa och gemenskap. Kalla bad har fått en hel del medial uppmärksamhet, folk blir nyfikna och sen överväldigade av att klara av ett kallt bad och av effekten det ger.

 

Ni verkar vara ett härligt Polar Bears gäng som badar i Sundsvall, berätta lite om gruppen.

Polar Bears är ett gäng utan agendor annat än att bada och att sprida badglädje. Morgan Freedude som har dragit igång Polar Bearsgruppen är också kunnig inom marknadsföring och på det sättet har vi fått bra spridning. Vi andra som är med och håller i gruppen har mer ”ramlat in” i gänget och nu har vi blivit en liten kärntrupp.

Sedan december förra året badar vi varje söndag mellan klockan 10–11 vid Sidsjön. Vi aviserar det på Facebook och Instagram. Vi hjälps åt med att såga upp vakar och att vägleda förstagångsbadare och övriga som vill ned i vaken. Det bli många skratt och härliga samtal. Jag gick i pension i januari och tack vare baden har jag fått nya vänner. Tidigare hade vi också kvällsbad på onsdagar med marschaller och vid ett tillfälle till och med ett fullmånebad med meditation.

 

30 dagars challenge

I mars månad utlystes en ”30 dagars challenge”, det vill säga att bada 30 dagar i rad. Vi var ett gäng som antog utmaningen och genomförde baden tillsammans med ett antal följare ute i landet. Jag badade i stormande hav i Roslagen, i hav med natt-tunn is, i strålande sol i vaken, och i väder med klass 2 varning. Ibland badade jag ensam i stillheten och ibland blev det glädjefnattsbad tillsammans med andra.

 

Dröm om kallbadshus

Alla i Polar Beargruppen är helt inne på att fortsätta med kallbaden både för egen del och för de andra som kommer och badar med oss. Vi har en grupp på Messenger där vi spontat bestämmer träffar utöver de aviserade. Sedan har vi alla haft med och inspirerat badare på våra egna bad under vintern. Nu drömmer vi om ett kallbadhus eftersom vi byter om på bryggan i alla väder.

 

Vilka är dina bästa hälsoeffekter av kallbadandet?

Jag har inte haft någon infektion eller förkylning på hela vintern. De kalla baden ger mig ett energipåslag och samtidigt ett lugn. Jag brukar säga att det är ”Mindfulness och yoga på snabbspolning”, man är här och nu och andas. Jag är gladare sedan jag började kallbada. Jag har en utmattning med mig i bagaget vilket resulterade i kraschad sömn. Nuförtiden sover jag mycket gott, i och med badandet. Jag har bättre fokus, ökad motivation och rädslor och oro har minskat. Jag får ro och kroppen blir lugn. Det har blivit mycket tydligt och påtagligt hur jag kan påverka och styra mig själv med mitt eget mind set och andning. Det är verktyg jag tar med mig in i andra delar av livet. Jag brukar säga att gå ner i vaken eller havet är som att få en stor kram, att i havet bli omfamnad av alltet. Jag badar flera gånger i veckan och kan skriva under på alla positiva effekter man hittills kommit fram till.

 

Vad vill du ge för tips för de som vill börja att kallbada?

Gört! Ha någon med dig som har badat och lugnt kan vägleda dig i och i andningstekniken. Tänk inte prestation.

— Den första bilden är tagen i början av mars, en magisk dag, med tunn nattgammal is. Där kände jag mig verkligen som en del av moder jord o universum, världsalltet. Platsen är Krokviken på Alnö, utanför Sundsvall.                                                                     

 

Fakta Polar Bears

Polar Bears har badgrupper i Sundsvall och Hudiksvall. I Ånge håller man på att man starta upp en grupp. Om man är intresserad av att starta upp en ny grupp kan man höra av sig till någon av de befintliga Polar Bears-grupperna för att få en logotype.