Intervju med Anna-Carin Nordin

 

Sveriges främsta långdistanssimmerska

 

“Seven summits”, dvs att bestiga det högsta berget på varje av de sju kontinenterna är en känd utmaning, men dess motsvarighet till havs, Ocean Seven, är en mer anonym företeelse. För att ha fullbordat en Ocean Seven ska du ha simmat sju sk “kanalsimningar” på respektive kontinent, där den längsta sträckan är 43 km i Molokai-kanalen mellan Oahu och Molokai på Hawaii. Utan varken vila eller våtdräkt ska du klara av att simma långa distanser och samtidigt tackla starka strömmar, höga vågor, simning i kallt vatten och väja för brännmaneter och annat djurliv i havet. 2013 blev Anna-Carin Nordin är den första kvinnan i världen som klarat av de sju havssimningarna i Ocean Seven. Det tog henne tre år att fullborda utmaningen.

 
 
 

Du har ju förutom Ocean Seven genomfört en rad andra utmanande havssimningar. Om man blickar bakåt, när började ditt intresse för simning och vad fick dig att ta steget vidare till de mer tuffare havssimningarna?

— Jag har simmat hela mitt liv. I tonåren tävlade jag i långlopp i Serige. När jag var 25 år deltog jag i så kallade Masterstävlingar runt om i landet och det var vid en mastertävling i Sydsverige som jag fick upp ögonen för de längre havssimningarna. Det var Leif Gillberg från Ängelholm som inspirerade mig med sina långdistanssimningar i slutet 50-talet 60 talet. Han frågade ”När ska du börja simma de riktiga simningarna?” Det kändes lite som ett slag under bältet måste jag säga. Jag sög på den karamellen ett tag och började fundera på alternativen framåt. Engelska kanalen låg närmast i tanken och jag började förbereda för min första långdistanssimning till havs.

Och så började resan mot Ocean Seven. År 2010 genomförde Anna-Carin sin första långdistanssimning i Engelska kanalen, en sträcka på 34 km som hon simmade på 12 timmar och 59 sekunder i 17 gradigt vatten. Den simningen klarade hon utan problem och snart därefter var det dags att planera för nästa äventyr, North Channel på Irland. En sträcka på 35 km i cirka 13 gradigt vatten. Att klara av en sådan lång sträcka i kallt vatten kräver sina förberedelser och Anna-Carin började träna på att klara av kylan med hjälp av kalla bad hemmavid. En månad innan simningen var Anna-Carin på plats på Irland för att träna i de lokala förhållandena. Men första bekantskapen med vattnet i North Channel blev avskräckande.

— Jag var i vattnet en kvart och trodde jag skulle frysa ihjäl. Jag fick jobba upp ett motstånd mot kylan och det var tack vare min långa inställelsetid och att ha möjlighet att öva och träna på de lokala förutsättningarna, som gjorde att jag klarade det.
 
En efter en bockades sedan de övriga distanserna i Ocean Seven av under en tre års period.
 
 
 


En enorm mental och fysisk utmaning

 
Den stora utmaningen såväl mentalt och fysiskt som det innebär att simma sträckor på ibland upp till 43 km endast iklädd baddräkt, simglasögon och simmössa har en positiv inverkan på utvecklingen av den mentala kapaciteten.
 
— Tack var de tuffa situationer som jag möter i min långdistanssimning har jag byggt på min mentala styrka och förmåga att tackla oväntade och jobbiga situationer. När jag simmade Tsugaru-kanalen i Japan hade jag blivit informerad av den lokala simorganisationen att det skulle ta cirka 7-8 timmar. Men på grund av de starka strömmarna tog det istället 19 timmar. I sådana situationer måste man hålla ihop det mentalt för att behärska situationen. De utmaningar jag stött på i min simning har också gett mig fördelar på det personliga planet i form av ett mycket stort tålamod vilket jag plockar fram i mitt jobb och i andra sammanhang.
 
 

 

Vilken är din drivkraft?

— Jag känner att jag måste ha något att se fram emot. Jag jobbar inom vården och det är ganska utmanande ibland och arbetet är inte mitt “kall” i livet. När jag har gjort en storsimning så kan komma hem och göra ett bra jobb och tänka tillbaka på min bedrift. Sedan måste jag hela tiden ha nya utmaningar i loopen, att ha något nytt att bemästra. Nu har jag precis simmat runt Öland och har med mig detta in i vardagen. Snart är det dags att hitta en ny utmaning och att planera för den. Planeringen är rolig.
 

 

Vilken är din nästa utmaning?

 
— Jag har ett par olika projekt som jag funderar på framåt. En av dem är att simma i Storsjön i Jämtland. Temperaturen i vattnet där är rätt ok med sina cirka 17 grader och uppåt. Storsjön är cirka 7 mil lång och det tar mig cirka 24 timmar att simma sträckan. Jag behöver simma under hela dygnet och under natten sjunker lufttemperaturen till cirka 10 grader och det gör det kallt även för mig. Temperaturen i luften är viktig när man bedömer de totala förhållandena. Jag har ännu inte bestämt när jag ska ta mig an denna utmaning.
 
 
 

Är du aldrig rädd inför en långdistanssimning?

 
— Nej, nej. Det du kan påverka och göra något åt är det du måste du träna för och fokusera på. Väder och vind, djurliv i vattnet och andra störande moment kan du inte påverka och du måste lära dig att förhålla dig till det. Kräver sträckan att du behöver simma på natten så får du helt enkelt träna för det. Att ha på sig sin favoritbadmössa och den skönaste baddräkten gör sitt till. Peppningen från följebåten är såklart också viktig.
Många som simmar marathonsimning har ett helt team med sig. I teamet kan också supportsimmare ingå som får lov att simma bredvid den som simmar under en timme när det känns som jobbigast. Anna-Carin har varken team eller supportsimmare, men självklart följebåt med uppgift att ta ut riktningen och serva med mat.

- Jag behöver inget större team eller supportsimmare. Jag simmar bra själv, bara jag får mat är jag rätt nöjd.
 
 

 

Vad äter du under en långdistanssimning?

 
— Jag äter något varje timme. Oftast är det en gel, en proteinshake eller något med högt kolhydratsinnehåll. Under de 20 sekunder det tar när jag äter får jag inte röra följebåten, utan jag måste trampa vatten hela tiden.
 
 

 

Vad är de viktigaste faktorerna för att lyckas?

 
— Att förbereda sig väl och träna för de lokala förhållandena är det viktigaste. De stora långdistanssimningarna har lokala organisationer på plats med kaptener som är involverade och hjälper mig med support på plats.
 
 
 

Vad har du för knep för att bemästra kylan?

 
— Jag håller i simningen under året och slutar inte simma nu när den ordinarie utomhussäsongen börjar lida mot sitt slut. Jag simmar kortare sträckor under hösten och vintern och deltar även i tävlingar i vintersim.  Jag har t.ex. genomfört en ”Icemile” dvs, att simma  1609 meter i en vattentemperatur under 5 grader. Sedan har jag varit med på vintersimningar med längsta sträcka på 450 m i cirka 0,5 grader. Då kan lufttemperaturen vara ett par plusgrader eller minusgrader.

Hur förhåller du dig till djurlivet i havet under dina långdistanssimningar?
– Jag litar på kaptenen som jag blir tillfördelad av den lokala organisationen. Den enda gången jag simmat i närheten av en haj var i Kalifornien. Jag hade följe av en kajak och en båt. Plötsligt gjorde kajaken en tvärsväng runt mig för att skydda mig för en haj som var i närheten.
– Maneter är ju inte så kul att simma på och visst har jag blivit bränd. Men, jag vet vad jag ger mig in på och att det kan hända.
 
 

 

Hur finansierar du dina långdistanssimningar?

 
— Jag jobbar extra mycket på mitt ordinarie jobb mellan simningarna och har prövat på insamlingar på Facebook, vilket ger en del. Jag letar efter sponsorer som kan stötta mina nya projekt, men det är ett tungt arbete och svårt att få support.
 
 

 Går det att uppskatta din ungefärliga hastighet för längre sträckor?

 
— Jag simmar ca 3k/h snabbare i medvind, långsammare i motvind.

Anna-Carins sträckor i Ocean Seven

 • 
Irländska kanalen, mellan Skottland och Irland, 35 km.

 • Cooksundet, mellan nord- och sydön på Nya Zeeland, 34 km.

 • Molokai-kanalen mellan Oahu och Molokai på Hawaii, 43 km.

 • Engelska kanalen, mellan England och Frankrike, 34 km.

 • Catalinakanalen, mellan Santa Catalina Island och Kaliforniens fastland, 33,7 km.
 • 
Tsugaru-kanalen, mellan öarna Honshu och Hokkaido på Japan, 19 km.
 • 
Gibraltarsundet, mellan Europa och Afrika, 14 km 

Ytterligare meriter av Anna-Carin

 • 
Öland runt, en sträcka p 333k 117h 5min på 18 dagar 32st simpass

 • Eckerö till Grisslehamn en sträcka på 43 km 14 juli 2011 på knappa 14timmar 30minuter.

 • Världsrekord som Ice Swimmer. Den 2 november 2012 simmade hon 1,6 kilometer på tiden 31 minuter och 18 sekunder, tre minuter snabbare än det tidigare rekordet. Vattentemperatur var cirka fyra grader.

 • 2011 VM-guld i vintersim Riga.

 Kanalsimning


Kanalsimning innebär att simma längre distanser över kanaler – naturliga sund eller grävda kanaler. Den mest bekanta formen av kanalsimning torde vara att simma över Engelska kanalen. Sträckan Dover-Calais, som är den kortaste sträckan mellan engelska och franska kusten, är 32,31 km. Den första person att framgångsrikt simma Dover-Calais var Matthew Webb 24-25 augusti 1875.