Intervju med Fia Aunsmo

Fia Aunsmo är yogalärare, personlig tränare, mindfulnessinstruktör, föreläsare och en van kallbadare sedan många år. I vintras startade hon upp kallbadsevents vid Indalsälven och intresset har varit superstort. Konceptet är på väg att utvecklas till fler områden. Läs om Fias fina satsning!

Berätta lite mer om yogan och kallbaden vid Indalsälven!

Jag och min vän Marie Hasselbom har länge utövat att exponera oss för kyla genom kallduschar och kallbad. Kalla duschar ger mig en härlig kick på morgonen! Jag blir piggare och tänker klarare och det har blivit en daglig rutin sedan många år. Kallbadandet har däremot skett lite mer sporadiskt över tid.
 
Covid-19 fick mig att vilja ta kallduscharna och de kalla baden till nästa nivå och inspirera fler att pröva på. Jag tog kontakt med Marie som har en fantastisk bastu vid Indalsälven. Jag frågade om hon var intresserad att starta upp en verksamhet tillsammans med mig. Hennes omedelbara svar var – Jaaaa!!!!! Sagt och gjort, vi satte igång direkt i januari 2020 och har erbjudit kallbad med yoga och andningsövningar varje söndag sedan dess.

Har Covid-19 påverkat din verksamhet på något sätt?

Vi har anpassat kallbaden, yoga och bastun på så vis att vi har färre deltagare för att kunna hålla distans i bastun. Vi har istället kört två grupper på samma dag. Yogan och andningsövningar gör vi utomhus oavsett väder, men med anpassade kläder.

Många följare vittnar om många positiva effekter såväl socialt som hälsomässigt när man kallbadar, vad är dina bästa ”drivers” för att bada?

Den fantastiska eufori som infinner sig i kroppen och den magiska sammanhållningen i gruppen på söndagar. Det har skapat en vänskap för livet, djupa och lättsamma diskussioner och möjligheten att dela sina erfarenheter i och utanför badet.

Berätta om era andningsövningar inför baden?

Andningen är väldigt central för yogan och därmed så har den kommit in i kallbaden naturligt. Och jag och Marie har dessutom gått Wim Hofs 10-veckors kurs. Vi brukar använda oss utav Wim Hofs andning i tre rundor. Därefter gör vi flera yogarörelser som är inspirerade av Dynamics och Hathayoga. Vi har tillsammans över 40 års erfarenhet inom detta område.

Vad gör du nu i sommar för att hålla i upplevelsen av lite kallare dopp?

Jag badar i havet och stannar längre i vattnet. Marie har ett isolerat vattenkar som hon säljer som dryckeskar för hästar och vi ska testa i sommar om de fungerar lika bra för isbad.

Du fortsätter väl med din verksamhet till hösten?

Ja det ska vi verkligen! Det har varit en fantastisk succé!! Vi tänker starta upp redan i höst för att acklimatisera kroppen inför de kallare vinterbadet. Vi kommer också att utöka kallbaden med kallvandringar. Under kallvandringarna är man klädd efter väder. Längs med vägen gör man klädstopp då man tar av sig till shorts och linne. Optimal utetemperatur är cirka 10 minusgrader. Tanken är att vi vandrar, skidar eller använder snöskor upp på ett fjäll så att man får puls. Kallvandringen är inspirerat av Wim Hof och ger samma effekt som kallbadet.