Intervju med Helena Kubicek Boye

Hur kommer det sig att du började kallbada? Blev du frälst på kalla bad med en gång?

— Jag tog ett spontandopp efter en löprunda för 3-4 år sedan i september, efter det var jag fast och fortsatte bada en gång i veckan hela vintern och sedan dess har jag fortsatt. Så ja, jag blev frälst direkt, upplevelsen av kylan, naturen och känslan efter var oslagbar. 

 

Din bok visar på många goda hälsoeffekter av att kallbada. Vilka är dina starkaste ”drivers” för att ta dig ett kallt dopp?

— Att jag tycker det är så underbart efteråt men att det även känns ”coolt” under själva doppet, man känner sig stark både före, under och efter badet. 

 

Du har en hektisk vardag som författare, psykolog, mindfulnessinstruktör mm, när hinner du klämma in dina kalla bad?

— Jag badar alltid på morgonen, ofta innan jobbet eller ett dopp på helgen. Efter jag badat går jag hem och gör frukost till mina barn som ofta sover när jag badar. 

 


Intresset för kalla bad ökar lavinartat, vad tror du att det beror på?

— På att vi söker upplevelser nära oss, i vardagen, som en motvikt till digitaliseringen och stressen i vardagslivet. Sedan är detta klimatvänligt, vi gör ingen åverkan, påverkar inget och det är gratis och tillgängligt för alla. Ett otroligt effektivt hälsoknep! 

 

Om man får spåna lite om framtiden, tror du då att kallbad har en mer formell plats i folkhälsan?

— Det vore fantastiskt om beslutsfattare insåg värdet och hälsovinsterna av att kunna bada utomhus året runt utan bastu och ordnade platser att byta om på, stegar vid bryggor som ligger i hela året osv. Jag tror att vi kommer se fler initiativ åt det hållet, det har redan hänt sedan jag började bada, badgrupper runt om i landet har bildats och nya badföreningar. 

 


Har Covid-19 epidemin påverkat dina kallbadsrutiner på något sätt?

— Det har det inte, tvärtom har jag badat för att stärka mitt immunförsvar, vi som ibland badar ihop håller avstånd, men en morgon kom covid väldigt nära eftersom en badbekants far avlidit av viruset kvällen före.  

Vilket väljer du helst, hav eller insjö?

— Jag badar oftare i havet så jag får säga det.  

 

Vad gör du nu när det blir varmare i vattnet under våren? Och under sommaren?

— Då börjar jag simma med våtdräkt istället, vill man ha lite mer kyleffekt får man dyka ner i havet en bit. Eventuellt ska jag börja prova fridykning och det kan vara ytterligare ett sätt att uppleva naturen och havet på.  

 

Var ligger ditt favoritbadställe och vill du dela med dig av det med en bild?

— Jag har mest badat i Västra hamnen i Malmö och det vet många om som följer mig på sociala medier.  

 

Vad har du för tips och goda råd till de som är nyfikna på att börja kallbada?

— Bara nyfikenhet och att inte ha så mycket förväntningar utan bara uppleva varje bad som om det nästan var första gången, lära sig att andas lugnt, som vid meditation/mindfulness hjälper mycket. 
 

 

Har du något långsiktigt mål med ditt badande? Specifik badplats du vill testa på sikt?

— Nej, inte direkt bara att jag hoppas att jag alltid kommer kunna fortsätta med det livet ut.