Intervju med Linda Ahlgren, en av författarna bakom boken Kalla bad

Boken Kalla bad fick stor uppmärksamhet när den lanserades 2018. Tidningar fylldes med artiklar om kalla bad och dess välgörande effekter och Tilde de Paula på TV4 badade i direktsänd TV. För många blev det startskottet att börja bada kallt. Författarna Linda Ahlgren och Linda Vagnelind vill med sin bok förmedla hur enkelt det faktiskt är att kallbada och inspirera kring badandets goda hälsoeffekter.

Ambition att få fler att börja bada kallt


Jag har alltid badat och tränat mycket utomhus och kalla bad är den perfekta mixen av njutbar naturupplevelse och hälsosam utmaning. Med boken Kalla bad vill vi sprida budskapet om hur något så enkelt som att bada utomhus året om kan ge så mycket tillbaka. Det kändes helt enkelt som om tiden var mogen för en kallbadbok i november 2018, berättar Linda.

Många fördelar med kalla bad


Jag badar gärna tidigt på morgonen, då kan jag njuta av effekterna hela dagen. Efteråt känner jag mig pigg, stark, alert, glad och samtidigt lugn. Inget rår liksom på en när man startat dagen med ett kallbad.
Träning är en stor del av min vardag, både yrkesmässigt och privat och för mig förhöjer kombinationen träning och kalla bad effekten av varandra. Jag tycker mycket om att bada kallt efter min löpträning året om, det hjälper mig också med återhämtningen bättre, fortsätter Linda.

Välmående och inspiration som drivkraft


Jag badar utomhus året om för att jag vill och för att jag mår bra av det. Att välja hälsan och att jag kan njuta av mina bad är det allra viktigaste för mig. Sen kan man kanske se drivkraften att få fler människor att må bra med enkla och njutbara medel, som exempelvis kalla bad. Och så är det förstås en rolig och lite galen grej att bada mitt i vintern! Det är en kul upplevelse att bada kallt på olika platser med nära och kära! Jag vet också att jag håller mig friskare och jag har mer energi under vinterhalvåret med regelbundna kallbad, så hälsoeffekterna är naturligtvis också en stor drivkraft, menar Linda.

Pandemin leder till nya vanor och ett ökat intresse för kalla bad


Situationen som vi har just nu, med Covid-19 gör att fler tar sin hälsa på större allvar än tidigare. Jag möter kunder varje dag som på ett helt annat sätt än tidigare uttrycker sin tacksamhet över att de har hälsan. Jag hör många berätta hur bra de mår av att de tar sig tid för ett dopp på morgonen innan frukost, en promenad på förmiddagen eller en löptur på lunchen.
Trenden kring naturupplevelser har också fått ett rejält uppsving de senaste åren. Allt fler längtar efter att leva ett enklare, mer naturnära liv. Ett liv fyllt av närvaro och känslor istället för prylar och pengar. Vi söker oss till en vardag med mindre stress och mer tid för oss själva. Att fler människor märker att de mår bättre av ett lugnare tempo och förstår att uppskatta det stora i det lilla. Allt detta sammantaget tror jag bidrar till att intresset för kalla bad ökat så kraftigt, resonerar Linda.

Naturupplevelser och kalla bad på recept


Jag tror att vi kommer än mer att söka efter och rekommenderas naturliga läkesätt. Kalla bad kan precis som skogsbad komma att bli framtidens medicinering för att både behandla och förebygga livsstilssjukdomar som ett stressfyllt och stillasittande liv leder till.
Ett kallt bad ute i naturen innefattar ju så mycket mer än att vi bara kyls ner lite grann. Det är hela naturupplevelsen som gör oss gott, och att vi, precis som när man pratar om träning, väljer att prioritera oss själva en liten stund. Sverige är fantastiskt och vi har så många vackra badplatser i vårt avlånga land. Det är gratis och jag hoppas att de flesta av oss även i framtiden bor så pass nära ett naturligt badvatten att vi kan ta oss iväg och bada regelbundet, gärna i kombination med en promenad, motion eller träning, säger Linda.

Tips till de som är nyfikna på att börja kallbada?


Det finns många råd att ge men några av de tips som förenklar baden och förhöjer njutningen vid varje badtillfälle är: 

– Fortsätt bada minst en gång i veckan under sensommar och höst för att skillnaden i vattentemperatur inte ska bli så stor mellan baden.

– Ta alltid på/med dig mjuka kläder, strumpor och skor som är lätta att ta på efter badet när fingrarna är kalla.
– Ta med en fäll, ullplatta eller filt att stå på när du byter om.

– Variera gärna dina badplatser för att förhöja känslan av förundran vid varje bad.

- Och naturligtvis! Bada bara när du är helt frisk.

Vi ber slutligen Linda att drömma sig iväg till de ultimata badställena för kallbad

Både Svalbard och Island är verkligt lockande baddestinationer med mäktig miljö. Och tänk att få simma i isvattnet vid polerna! Både Arktis och Antarktis är naturligtvis drömbadplatser för alla kallbadsentusiaster, fortsätter Linda.

Lindas favoritbadplatser

– Smithska udden utanför Göteborg med sina mjukt formade klipphällar och utsikt över öppet, glittrande hav. 
– Isvaken i Stångtjärn utanför Falun med granskog och skidspår som ramar in den djupa tjärnen. 
– Halsefjorden utanför Orust med sitt klara musselvatten.
– Torne älv utanför Ice hotel i Jukkasjärvi med sin flera meter tjocka is under vintern och brusande forsar resten av året.