Intervju med Monika Björn

Vi ställde fem frågor om kalla bad till Monika Björn, yogalärare, PT, inspirerande klimakterieaktivist, föreläsare och författare till boken Stark genom klimakteriet. Läs svaren så får du reda på vilken som är hennes favoritbadplats, om hon föredrar att bada i hav eller insjö, hur det kom sig att hon började kallbada och få hennes bästa tips på hur du som är nyfiken kommer igång med kalla bad.

1. Hur kommer det sig att du började kallbada?

Jag har alltid varit en ”fryslort”. Jag kunde lätt gå med mössa och halsduk på inomhus och tog alltid med mig fårskinnstofflor överallt. När jag kom i klimakteriet fick jag större problem med torreksem. I samma veva började jag dessutom att utmana gamla föreställningar om mig själv, typ ”jag är en morgontrött person”, ”jag är någon som alltid är frusen” etc. Hade läst och följt Wim Hof ett tag och blev inspirerad av att börja med kalla duschar. Vintern 2016/17 chockade jag min man med att föreslå ett bad efter en löptur i februari och på den vägen var det.

 

2. Vad har du för tips till de som är nyfikna och vill pröva?

Sänk ribban, många blir frustrerade i början för att de har sett (via sociala medier) att andra är i vattnet en viss tid. Strunta i det och jobba utifrån där du är.Jag får även många frågor om det ”räknas” som kallbad om man badar i anslutning till träning eller bastu.
Svar: Gör det som funkar för dig (regelbundet)!

En nackdel med att endast göra det i anslutning till något annat är ju att du då blir ”beroende” av att det ska finnas bastu i närheten, att du ska ha tränat innan osv. Jag gillar friheten att endast bada och sen vara klar.

Tänk på andningen. Tips på hur du kan tänka för dig själv när du andas: ”andas in djupt – andas ut djupt – slappna av” repetera
Bär mössa och vantar om det är riktigt kallt ute. Det gör en stor skillnad om du inte fryser om huvudet eller inte behöver att doppa händerna. I vintras badade jag med badskor för första gången. Det kändes som fusk, hahahaha. Tvingade mig själv att göra några bad utan, för jag ville inte att glömda badskor skulle vara ett hinder.

Att gå i med hjälp av stege (och hålla sig i stegen) är mycket lättare än att gå i från strand, tro mig, jag har gått i från strand en hel vinter…  jag fick t.o.m uppleva hur det var att hoppa på den tunna isen för att komma igenom-inte illa för att vara i södra Sverige på Västkusten!  Karaktärsdanande kan jag lova…

Simma INTE och doppa inte huvudet om det är riktigt kallt och bada aldrig ensam i början – säkerhet framför allt.
Om du går i från strand behöver du inte gå i längre än till lårhöjd, sen kan du böja knäna och ”sätta dig” på botten.

 

3. Hur gör du nu med kallbadandet när det blir varmare i vattnet?

Jag är i längre.

På vintern har jag som riktlinje att vara i minst 2 min oavsett temperatur. Vanligtvis blir det runt 3-4 min. Längre än det så ”kostar det” för mycket att få upp temperaturen efteråt och jag kan frysa resten av dagen och det är det inte värt.
När det nu börjar bli varmare i vattnet är jag istället i något längre för varje grad som det blir varmare.

 


Fråga 4. Föredrar du att bada i havet eller insjö?

Havet!

Får lite nojor på att det ska komma en storgädda och bita mig i stortån när jag badar i insjö. Men badar hellre i sjö än duschar kallt alla dagar.

I vintras testade vi något nytt – vi behöll vatten i poolen hela vintern. Det innebar att istället för att bada 2-3 ggr/vecka, så badade jag i stort sett varje dag hela vintern! Även om det inte är i närheten av samma upplevelse, är effekten densamma – och jag älskade enkelheten, att bara gå rakt ut från huset och i poolen.

 

Fråga 5 Har du något favoritbadställe på västkusten som du kan tipsa om?

Mitt absoluta favoritställe att bada på under vintern är Ganlet där jag badade minst en gång i veckan hela vintern både 2017 & 2018.
Ett annat favvoställe är Smarholmen i Onsala. Båda ställena har grymma badstegar.

Fotograf: Alana da Silva