Intervju med Per Tjernström

 

Instagramprofil @icesimmerlifeguardper”

 

När Per Tjernströms konto dök upp på Instagram häpnade vi! Visst är det en utmaning att bada kallt i några minuter, men att ligga i och simma i sisådär 15 minuter under vintern, det känns helt oöverstigligt. Men, Per som också är livräddare verkar ha full kontroll på det som krävs för att simma fritt även i 5- gradigt vatten. Läs mer om Per och hans drivkraft för vintersimning i intervjun. Per listar också en rad användbara tips för dig som vill pröva på.

 

 

Berätta lite om dig själv, Per

 
Jag är född i Umeå. Under åtta år bodde jag i östra Afrika. Sommaren 1998 flyttade jag till Varberg och det är där jag bor nu tillsammans med min fru och våra två ungdomar.Erfaren livvakt och tävlingssimmare
Jag har hållit på med livräddning på min fritid sedan 1992 då jag gick dåvarande Badvaktsutbildningen. 1993 gick jag på Livräddarskolan i Tylösand och sedan dess har jag utbildat mig vidare på min fritid inom Första hjälpen, HLR och akut-trauma inom SLS, Röda korset och Hemvärnet/försvarsmakten. Mellan 1999-2004 var jag bevakningschef för livräddare som bevakade stränderna i Apelviken och Kåsa i Varberg. Jag har alltid gillat att simma och har tidigare varit tävlingssimmare, tränare och assisterande chefstränare.
 
 

 

Du simmar året runt utan våtdräkt, hur kommer det sig?

 
En kompis ville komma igång tidigt på simsäsongen och den 2 mars 2014 började jag att bevaka honom när han simmade. Han hade simmat i havet till och från under vintern, men ville ha en livräddare med sig. Jag minns att det var bara några grader i havet och vinden var kall. Ingen av oss hade våtdräkt och det gjorde riktigt ont i kroppen. Vi gjorde detta i några dagar och tiden i vattnet blev längre och smärtan avtog. Innan mars månad var över så simmade vi sida vid sida. Vi fortsatte sedan på hösten och sedan har jag inte slutat.
 
De kalla simturerna är mitt kallJag har nu simmat i kallt vatten några år och känner mig så priviligierad. Efter att ha läst om simning i kallt vatten och dess utveckling internationellt samt forskning kring hypotermi, så känns det som om detta är mitt kall. Jag har satt mig in i Wim Hof metoden och andra pionjärer och känner att få simma i havet under vintern håller mig frisk. Jag har också tagit fram en föreläsning om hypotermi och kallt vatten, vilken jag utbildar hamnarbetare i.
 
 

 

Har du ett specifikt syfte med simningen?

 
Att få känna mig fri, frisk och fräsch i tanken. Jag tävlar också i vintersimning och det ger mig en möjlighet att få träffa likasinnade, men också ett sätt att uppnå personliga mål. Två gånger har jag simmat på SM i Skellefteå och jag deltog också på VM i Tallin. Det finns två internationella organisationer som simmar i kallt vatten, IWSA och IISA. Jag har ett mål att starta en nationell organisation för simning i kallt vatten och bad, men det tar mycket tid innan en organisation fungerar.
 
 

 

Vilka råd ger du de som vill pröva på Wild swimming givet din roll som livräddare?

 • Följ SLS (Svenska Livräddningssällskapet) råd vid all simning.
 • Planera simningen innan du du börjar simma.
 • Simma på en plats där du bottnar när du ställer dig upp.
 • Acklimatisering är A och O.
 • Följ temperaturnedgången i kroppen.
 • Simma och bada i kallt vatten så ofta du kan, gärna flera gånger i veckan.
 • Ta kontroll över din andning.
 • Värm upp kroppen inifrån och ut innan du simmar.
 • Värm upp kroppen inifrån och ut även efter simningen.
 • Drick varmt omgående efter simningen. Drick aldrig alkohol!!!
 • Simma tillsammans med en vän.
 • Det får inte bli ett ”måste”, njut och simma lugnt.
 • Ta med en termometer och mät temperaturen under ytan, gärna på 50 cm djup.
 • Vid simning i kallt vatten använd öronproppar.
 • Ha koll på din tid i vattnet.
 • Stanna inte i för länge, du ska klara av att byta om själv efteråt.
 • Lägg dina kläder du ska ha på dig efteråt i den ordning du tar på dig dem. Se till att de hålls torra och inte blir kalla.
 • Ha en varm mössa och varma sockar att ta på dig efteråt.
 • Att skapa rutiner inför simningen är viktigt.
 
 
 
Isvaksbad i Obbola utanför Umeå, hos min vän Micke som erbjuder vakbad varje söndag när isen lagt sig. Isvaken är känd från bla. Musikhjälpen. På fb: Umeå Polarbears. 

Målbild på Svenska lagkappslaget 4×25m frisim. VM i vintersimning Tallin 2018. 0°c i vattnet. 1500 startande från 40 nationer. Sverige deltog med 8 personer. Danmark med 95 personer.