Intervju med Therése Grane

Berätta om din grupp ”Vi som kallbadar i Simsjön”, hur länge har ni kallbadat?

Jag började kallbada vintern 2018/2019 när min väninna Kerstin Schönborg frågade om jag ville testa att bada isvak. Jag tvekade inte en sekund!! Vi slet rejält med spett och spade för att få hål på isen. Men, belöningen, det kalla badet, var såå värt det! Vi började bada en gång i veckan och efter ett tag så sa vi att ”fler borde få testa detta”, så jag skapade en Facebookgrupp. Och vi har verkligen inspirerat många till att fortsätta bada kallt genom denna gruppen! Vi har varit allt från tre till åtta personer varje gång och vi badar på lite olika platser i Simsjön. Vi brukar ta nåt varmt att dricka tillsammans efteråt och har haft många mysiga stunder och samtal tillsammans som har gett så mycket!

 

Är yoga ett stående inslag vid kallbaden?

Jag började ha uteyoga vid Simsjön för sex år sen, men det är först i år, när det är som det är med viruset, som jag startat upp uteyogan lite tidigare, redan nu i början på maj. Och det är i samband med den jag kunnat guida i kalla bad, då vi yogar precis bredvid sjön. Det är fortfarande ganska kallt, ca 9 grader i sjön och det är en perfekt temperatur att börja sina kalla bad i Vi badar efter yogan, då vi är mer närvarande och har ett större fokus.

 

Det låter spännande att du guidar ”nya” kallbadare, har du lust att dela med dig av dina tips?

Jag är självlärd och har läst en del böcker och artiklar i ämnet och även provat Wim Hofs andningsmetod. Jag kan jämföra denna guidning lite med att vara doula, som jag också är, en hjälp och ett stöd innan, under och efter en förlossning. Jag är även vid kallbaden ett stöd, som påminner om en lugn och gärna ljudlös andning, om att slappna av och vara närvarande i det som sker här och nu. Jag håller givetvis även i handduken/badrocken och peppar, då jag alltid står på land när jag guidar. Man ska aldrig kallbada ensam om man är nybörjare!

 

Vad är de bästa fördelarna med dina kalla bad? Finns det några nackdelar?

Man ångrar ALDRIG ett kallt bad brukar jag säga! Och det är verkligen så! Många som provar kalla bad brukar knappt bada ens på sommaren, men blir väldigt bitna och vill gärna fortsätta, då de upplever att det händer nåt med en, som är svårt att sätta ord på. Jag upplever att det känns lite ”magiskt” att blir ett med allt, med moder jord, med det kalla vattnet som omsluter min kropp och även med himlen ovanför och jag känner en djup närvaro. Att acceptera kylan istället för att dras med av känslor som rädsla, kamp eller flykt från det som är obehagligt… det gör nåt med oss. Efter ett kallt bad känner jag en enorm energi och samtidigt ett stort lugn. Jag upplever att jag är starkare mentalt efter att jag började kallbada. Jag bor permanent vid Simsjön nu och badar i stort sett varje dag och kan säga att jag kommer att sakna mina kalla bad i sommar… Jag har inte hittat några nackdelar alls med mina kalla bad.

 

Om man vill hänga med din grupp och bada och kanske yoga, hur kommer man i kontakt med dig då?

Vår grupp på Facebook ”Vi som kallbadar i Simsjön” kan man gå med i och så finns jag på Facebooksidan Hälsa & harmoni eller på Instagram som theresehalsaochharmoni där jag lägger ut när det är dags för uteyoga och kallbad! Jag har även en hemsida www.halsaochharmoni.com om man vill läsa mer om mig och även se mina inlägg om man inte har några sociala medier.