INTERVJU MED DAVID JP PHILLIPS

Sex substanser – för livet

David JP Phillips är världskänd som kommunikatör och föreläsare inom presentationsteknik. Han vill göra oss mer medvetna om kroppens signalsubstanser och hur de kan hjälpa oss att nå fram med budskap, och samtidigt bli ”vårt bästa jag”. Sedan han skrev boken Sex substanser som förändrar ditt liv har publiken breddats från ”presentatörer” till en allmänhet som vill må bättre.

– Våra signalsubstanser är helt avgörande för vår hälsa och för att vi ska nå vår fulla potential, menar David JP Phillips.
Han berättar om hur hormonerna påverkar oss – fysiskt såväl som psykiskt. De är viktiga verktyg i självledarskap och föralla som vill bli ”höga på livet”. Genom att påverka kroppens kemi kan vi optimera processerna, både i det kortare perspektivet och på längre sikt.

Så vilka är då de sex substanserna – och hur påverkas de av kalla bad?

David JP Philips förklarar hur signalsubstanserna påverkas när vi kallbadar. Badet framkallar en ”Angel’s cocktail” som ger glädje, fokus, kraft och flow.
– Kallbad boostar känslan av tillfredsställelse och motivation – men bara om man tycker om det och vill bada.
Effekten är alltså subjektiv, men ett dopp i iskallt vatten ger generellt sett ökade nivåer av:

Dopamin: Har en central roll i hjärnans belöningssystem och bidrar bland annat till drivkraft, vilja och motivation. Utsöndras när vi förväntar oss njutning, och vid upplevd njutning.

Endorfiner: Hormoner som gör oss mer öppna och positiva, och ger en känsla av eufori. Fungerar även smärtstillande och är närbesläktat med morfin.

Serotonin. Höjer humöret och gör oss mer positiva.

Testosteron: Kan göra att man känner sig mer självsäker, ”kaxig och lite cool”.

Kortisol: I lagom dos ger hormonet en skön känsla och får oss att känna oss levande, precis som vid fasta, bastubad och träning. Men om man redan har en hög nivå av stress rekommenderas inte hård träning och andra aktiviteter som höjer kortisolnivåerna ytterligare.

Oxytocin: Får oss att känna lugn och närvaro, och öppnar upp förmågan att knyta an. Höjs framför allt vid beröring men även som en motreaktion på kortisol, för att dämpa stressen.
– Sannolikt sker detta även vid kallbad, menar David.

Kallbad ökar dessutom utsöndringen av noradrenalin som får oss att samla tankarna, och bli mer fokuserade och effektiva.

Control+Alt+Delete

David menar att kallbad är ett bra sätt att ”reseta” systemet (alltså återställa eller göra en omstart) och ger en perfekt mix av de substanser som får oss att må bra och känna oss starka, levande, fokuserade och positiva. Men han vill inte bada varje dag:

— Om kroppen vänjer sig har badet inte längre samma effekt, menar han. Ett kallbad var fjärde dag är perfekt för att fortsätta överraska kroppen, och samtidigt få en kvarstående effekt av de hormoner och signalsubstanser som styr oss i rätt riktning och skapar en positiv spiral.

Hittade ny balans

David JP Phillips utgår i sina föreläsningar om presentationsteknik ifrån vår biologi och hur man kan få mer av dopamin och oxytocin. Verktygen han använder inom självledarskap grundar sig delvis i egna erfarenheter av stress och psykisk ohälsa.

Han hade jobbat mycket under en lång period och beskriver det som att han var välfungerande men kände sig känslokall. Han insåg att han var deprimerad och att han under många år hade matat sig själv med det han kallar en ”Devil’s cocktail” – baserad på stresshormoner och hög press.

— Kortisol har önskade effekter i stunden, menar han, men kroniskt höga nivåer är dåligt för oss, inte minst i kombination med ett högt flöde av adrenalin och snabba dopaminkickar.

Första steget för att komma ur mönstret var att börja meditera.
— Meditation gav en första ljusning. Det var som att det hade varit dimma, och jag såg att det fanns något bakom molnen, säger han.

Nästa nyckel som hjälpte honom, och som han nu använder för att hjälpa andra, var att bryta mönstret. Ofta surrar flera negativa mönster och tankar i huvudet samtidigt.
— Hjärnan är bygd för att repetera och bli bra på det vi tränar, därför är det viktigt att styra in på rätt tankespår.

Ett annat verktyg var så kallade fokusfrågor – att flytta tankarnas fokus:
— Istället för formuleringar som fyller på det som är negativt och lägger fokus på vad som är fel, byt till vad är det som är härligt med det här? tipsar han.

Träning menar han också är en viktig ingrediens. Och så kallbad förstås:
— Det är något av det bästa du kan göra för att bryta ett negativt tankemönster. Man byter om och badar några minuter, sedan har hela systemet fått en omstart, säger David.

Han använder även kallbad som ”ångestträning” när han coachar andra.
— En panikångestattack eller stark nervositet ger exakt samma reaktioner som de man får av att kallbada, säger han. Om man får träna på att stegvis ta sig igenom känslorna under kontrollerade former, med stöd, andningsövningar och mental träning, kan man lära sig att hantera dem. Vi framkallar reaktionerna genom kallbad. När den verkliga ångesten kommer har man verktyg för att ta sig igenom den. Känslan av att övervinna sin ångest är magisk.

Söker efter kicken

David upplever att han efter den långa depressionen inte är lika stresstålig nu som han var förut. Han använder verktygen i boken då och då, bland annat stresskartan för att få en överblick och hantera sina stressorer.
— Stress har, både direkt och indirekt, en negativ inverkan på hela vårt varande. Det gäller både risken för depression och fysiska problem, till exempel med fertilitet och potens.

Han har själv kallbadat i fyra år. För att få den önskade effekten vill han inte göra det för ofta.
— Om man blir för van vid badet får man ingen ”spark i baken”. Jag är ute efter kicken. När man hanterat den så blir det lugnt, i huvudet och i kroppen. Kallbad ger en perfekt ”Angel’s cocktail” med påfyllning av noradrenalin, endorfiner och dopamin – det har störst effekt om du verkligen vill bada, avslutar han.

Och du … Det kalla badet kommer att få en viss positiv effekt även om du kanske tvekar i tanken. Oavsett om du vill kallbada eller inte så bryter doppet ett oönskat tankemönster.

 

TEXT: KAJSA ASP JONSON

Bild: Jonathan Sjöström

Vem är David JP Philips?

David JP Philips är kommunikatör och föreläsare, han har bland annat hållit flera TED Talks. Han menar att självledarskap handlar om kommunikationen med oss själva och att förändra destruktiva ”sanningar” och bryta negativa tankespiraler. Den egna resan från djup depression till en ny syn på livet är grunden till att han nu vill nå ut och hjälpa andra.

Bakgrund: David är uppvuxen i Edsbyn, med brittisk pappa ”som vägrade lära sig svenska”, men är numera tacksam för att även ha engelska som modersmål. Bor i Västerås.

SoMe: På TikTok har han snart 2,5 miljoner följare och över 20 miljoner likes. Vissa inlägg får 25 miljoner visningar på en vecka. På instagram har han nära 300 000 följare.

Boken: Sex substanser som förändrar ditt liv har på ett par år sålts i 75.000 exemplar bara i Sverige. Nu översätts den och lanseras under året i 32 länder.

Aktuellt: Under mars 2024 håller David JP Philips sitt fjärde TEDtalk – i Schweiz – och föreläser i Göteborg (12 mars, Lorensbergsteatern) och i Stockholm (21 mars, Nya Cirkus).