Vad är kryoterapi?

Att gå in i en tank fylld med flytande kväve på minus 150 grader och stå kvar under tre minuter kanske inte låter så lockande för de allra flesta. Men kryoterapi som behandlingsform verkar ha kommit för att stanna. Behandlingen är framförallt hett efterfrågad bland idrottare, mycket på grund av att metoden snabbar på återhämtning i kroppen efter träning och ger smärtlindring. 

I lokalen på Bergmansgatan i Mölndal har Amir och Mohamad huserat med sin firma Cryorecovery sedan mars i år. Det var under Göteborgsvarvets Expoutställning för två år sedan som de stötte på kryoterapi för första gången. De prövade behandlingsmetoden på plats i montern och blev positivt överraskade. 

— Jag hade haft ont i ena vaden och knät och passade på att testa kryoterapi på just dessa två områden. Förvånande nog försvann smärtan och tankarna började snurra hur effektiv metoden var. Kort därefter fick vi kontakt med en återförsäljare och vi bestämde oss för att starta upp en verksamhet inriktat på kryoterapi i Göteborgsområdet. 

Internationellt sett är kryoterapi en etablerad behandlingsform. I USA används kryoterapi sedan några år och det finns idag över 500 kliniker och antalet ökar kontinuerligt. I Polen förskrivs kryoterapi till patienter i vården. 

— Vi har etablerat oss i ett tidigt skede på den svenska marknaden och vi är den enda kliniken i Västra Götaland. Kryoterapi som behandlingsform är inte så känd i Sverige ännu. De som kommer hit för behandling har ofta fått tips av en kompis eller kollega och är nyfikna och vill pröva på. Och har man väl provat, så vill man ofta fortsätta med ytterligare behandlingar berättar Mohamad.  

 

Hur fungerar det? 

Kryoterapibehandling är en helt torr process som sänker hudtemperaturen till noll grader under cirka 3 minuter. Under behandlingen omges kroppen av en kväveånga med en temperatur ned till -150 grader.  

— Efter tre minuter i kryotanken så har hudtemperaturen sänkts till runt noll grader. Efter behandlingen börjar kroppen omedelbart att värma upp sig och blodcirkulationen ökar. En märkbar känsla efter behandlingen är att man känner sig ”lättare” i kroppen än vanligt. Fördelen är att man kan träna direkt efter en kryobehandling och har du till exempel ledsmärtor så kan du oftast få en träning utan att känna av smärta, berättar Amir.
 

En behandling med många möjligheter 

Kryoterapibehandling beskrivs i många positiva ordalag. Ökad förbränning och ökad prestation i kombination med en snabb återhämtning lockar många att nyttja behandlingen. Precis som kallbad bidrar till att öka kroppens ämnesomsättning har även kryoterapi en positiv påverkan på förbränningen. Att åter värma upp kroppen efter avkylning kräver mycket energi och man beräknar att man bränner mellan 300-800 kalorier efter en behandling, beroende på fysik och kroppsstorlek.  

— Det känns såklart väldigt roligt att kunna hjälpa kunder att accelerera kroppens naturliga återhämtning och lindra smärtan. Behandlingen utsöndrar också en mängd endorfiner som gör oss glada och fyllda med energi, vilket även det hjälper vid långdragen smärta såsom till exempel fibromyalgi. Kryoterapi är verkligen en energikick som måste upplevas, säger Amir. 

 Använd kryoterapi när du är helt frisk. Läs mer om när du inte ska använda kryoterapi Rekommendationer. 

Följ @cryorecovery.se för mer information och inspiration!