Vad händer i kroppen när du kallbadar?

Kalla bad är effektfullt och aktiverar många processer i kroppen. För att åskådliggöra de olika faserna vid ett kallbad har hälsoinspiratören och författaren Siim Land, Dr. James DiNicolantonio och Leigh Ewin (Cold exposure expert) tagit fram en tidslinje som beskriver processen i kroppen, se nedan.

 

Varje kallbad är unikt och din upplevelse är den viktiga

Vi är måna om att du inte stretchar gränserna och tvingar dig till en viss tid i det kalla vattnet. Tänk på att upplevelsen av kalla bad är unik för dig och effekten varierar från person till person. De som kallbadat länge har acklimatiserat kroppen och upplever till exempel fasen där man ”huttrar” först efter en längre tid. När det blåser och viner känns kallbadet kallare och gör kanske att du vill vara i en kortare tid i vattnet. När du kallbadat under en längre period så kommer du hitta din optimala tid att stanna kvar i vattnet och vi rekommenderar verkligen att du hittar ditt sätt att kallbada på.

FÖRKLARINGAR

I fasen som kallas ”Fight or flight-response” aktiveras en rad hormoner och kroppen uppmanar oss att stanna och slåss eller springa iväg och fly.

Adrenalin är ett stresshormon och en neurotransmittor. Adrenalin är ett viktigt hormon som gör vår kropp redo att fly eller kämpa mot en fara.

Kortisol är ett stresshormon med en mängd funktioner där det i akuta stress-situationer kan hjälpa dig att prestera bättre, både fysiskt och mentalt. Dessutom reglerar kortisol kroppens omsättning av socker, fett och protein i kroppen. Kortisolet hämmar dessutom inflammationer.

Metabolism kallas även ämnesomsättning.

Dopamin är en av de viktigaste signalsubstanserna i centrala nervsystemet och har stor betydelse både för den fysiska och psykiska hälsan och påverkar till exempel beteende, intellektuella funktioner, viljestyrda rörelser, sömn, koncentration och inlärning.

Köldchockproteiner. När vi blir exponerade för kyla aktiveras så kallade köldchockproteiner (Cold shock proteins) som kan bidra till en nervskyddande effekt.

Hypotermi ett allvarligt tillstånd av nedkylning med en kroppstemperatur under 35 grader.

Källa
Siim Land https://www.siimland.com

Top Performance Institute 

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10751106/