Intervju med Johnny Widén

Vad är viktigt att tänka på ur säkerhetshänseende när man tar upp en isvak?

  • Att se till att att den är väl utmärkt, så att ingen ofrivilligt ramlar i. Det vill säga, att den den är väl synlig för gående, skidåkare, skoteråkare och vilda och tama djur.
  • Att det enkelt går att ta sig i och upp ur isvaken.
  • Att se till att alltid ha någon på isen som hjälpa dig upp om det skulle behövas
  • För att underlätta att komma upp är det bra med badskor och någon typ av handskar, t ex neoprenhandskar. Risken är också att man tappar en del känsel i händer och fötter som kan göra det svårt att ta sig upp.

 

 

Vad behövs för att bygga en isvak?

— Startar man nog tidigt, då isen inte hunnit växa för mycket, gör en handdriven issåg ett bra jobb. Det är en speciell såg med väldigt stora och vassa tänder. Är dock isen väldigt tjock underlättar en motorsåg med långt blad. I vårt fall kunde en isbadande medlem i dykarklubben låna deras. För att enkelt ta sig i och ur isvaken, så har vi en stege stående på botten.

 

Hur markerar ni isvaken för att inte någon ska ramla i?

— Vi har ringat in den dels med orangea plogpinnar som vi har knutit ihop med en reflekterande och färggrann lina. Vi har också lagt upp isblock som delvis omringar vaken. När vi lämnar isvaken täcker vi den med en lastpall.

 

Vilka temperaturer ligger vattnet i en isvak på?

— Normalt ligger temperaturen på 0°C. Det är genuint isvatten.

 

Blir det snabba dopp, eller klarar man att vara i ett tag?

— Det varierar. Nybörjare brukar nöja sig med ett snabbt dopp. Vi brukar dock försöka förmå dem att vara kvar så länge att de kan börja andas normalt. Det kan ta 30-60 sekunder. Annars brukar vi väl sikta på 2-3 minuter. Närmare 10 minuter är väl rekordet i vårt gäng. Själv har jag varit i ca 6 minuter som längst. Den gången ville jag vara snäll mot en gubbe som ville visa upp mig för sitt barnbarn. Men, han drog på benen efter sig  innan hon kunde se mig.


Hur länge har du badat i isvak?

— Jag har under många år simmat i kallvatten, dock inte kallare än 7°. Hösten 2019 var vi några som började vänja oss att simma i kallare och kallare vatten med Skandinaviska mästerskapen i vintersim i Skellefteå i februari 2020 som mål. När isen kom inledde vi med en isvak som vi kunde hålla öppen med hjälp av att hacka hål med hjälp av stockar. Vi upptäckte sedan en bakström i närheten av Gäddviksströmmarna, där vi kunde hålla upp cirka 20 meter för att kunna simma. Men, det var mycket arbete. I slutet av januari blev det dock för kallt för att fortsätta där. Vi sågade då upp en isvak vid Notvikens badstrand. Då isen var cirka en meter tjock krävdes en motorsåg för att fixa det. Vi badade sedan i den fram till att isen inte längre höll.

 

Här hittar ni Johnnys isvak

google.com/maps/place/65%C2%B036’30.0%22N+22%C2%B005’32.3%22E/@65.608945,22.0925761,17z/data=!4m5!3m4!1s0x0:0x0!8m2!3d65.6083333!4d22.0923056

 

Inslag från SVT från isvaken förra säsongen

Från Malmö till Abisko – se vinterbadarna som trotsar kylan

svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/de-alskar-kyla