Att bada i isvak

Att bada i en isvak ses av många som det ultimata kallbadet. Temperaturen i vattnet ligger runt 0-2 grader och runt om har vattnet tagit sig en fast form. Men, med is har du ytterligare en faktor att ta hänsyn till vid kallbad och behöver du dessutom bearbeta isen för att komma i är det några saker du bör känna till. Därför har vi tagit fram en guide hur du tar upp en isvak på ett säkert sätt och summerat vilka lagar och regler som gäller. 

Här hittar du intervjuer med våra följare Moa, Christoffer, Kim och Johnny som alla tagit upp en isvak och är hängivna kallbadare. De berättar om sina erfarenheter av isvaksbad och hur de gör när det sågar upp en vak. I intervjun med Johan Söderlund på Svenska Livräddningssällskapet får du en lektion i isvett och information om vilka regler som gäller när du byggt en isvak. I avsnittet ”Så bygger du en isvak” har Svenska Livräddningssällskapet satt ihop instruktion till oss kallbadare  – läs och ladda gärna ned och sprid till fler kallbadare.

Vi tycker att kommuner borde ta en större plats i att främja kallbad och stötta med badplatser under vintern. Därför blev vi extra glada när vi fick höra att Sundsvalls kommun har en tradition att samarbeta med skolorna i kommunen och låta skolungdomar prova på isvaksbad. Mer om arbetet i artikeln med Henrik LIndén.

Det är såklart viktigt att ha respekt för att vistas på is under vintertid. Men, precis som Johan på Svenska Livräddningssällskapet säger, det är inte isen i sig som är farlig, det är okunskapen.

Så här bygger du ett lock till isvaken

Det kan vara rätt arbetsamt att hålla en vak öppen ifall vintern blir kall. Läs artikeln på Svenska Yle hur du bygger ett lock till isvaken. 

Hur gör man om man vill ta upp en vak när det äntligen fryst på i sjöar och vattendrag och hur vet man om isen är tillräckligt tjock? Johan Söderlund på Svenska Livräddningssällskapet ger en lektion i isvett och hur man gör en isvak.

TILL ARTIKELN >>

Moa är en van kallbadare och tog sitt första dopp i en isvak redan 2015 i Finland och sedan dess badar Moa året om. Hösten 2018 kapade hon sin egen isvak i Umeå på promenadsavstånd från hemmet. Läs mer om Moas tips på hur du bygger en isvak.

TILL ARTIKELN >>

Christoffer är en av grundarna och drivkraften bakom badgruppen PolarBears i Sundsvall. Förra säsongen provade han för första gången att bada i en isvak. Numer blir det bad varje vecka.

TILL ARTIKELN >>

Även om Kim har badat flera gånger i veckan hela hösten var det premiär att få bada i isvak häromveckan. Nu håller hon på att bygga en ram och ett lock till isvaken.

TILL ARTIKELN >>

Johnny är en van kallbadare och deltog i Skandinaviska mästerskapen i vintersim i Skellefteå förra året. Förra året tog de upp en större vak för att träna simning inför mästerskapet.

TILL ARTIKELN >>

I Sundsvalls kommun har man stor erfarenhet av bad i isvak och här erbjuds även skolorna i kommunen att prova på bad i isvak via initiativet ”Kom ut”. Henrik Lindén från kommunen berättar om arbetet med att öka kunskapen om isvaksbad.

TILL ARTIKELN >>

Att hålla isvaken öppen är ett konstant jobb och visst hade det varit skönt med ett hjälpmedel. Vi fick ett fint tips av Erik som använder sig av en dränkpump i isvaken för att hålla den öppen – och det fungerar!

TILL ARTIKELN >>

Dela gärna material från kallbad.nu i egna kanaler men var noga med att ange källa! 

Representerar du ett företag? Var vänlig kontakta hej@kallbad.nu innan du delar.