Intervju med Kim Sundström

Kim Sundström bor i Sollefteå och har varit med och startat upp en alldeles ny badgrupp som heter ”Kallbad i Sollefteå kommun”.

— Tanken med vår badgrupp är att man ska kunna knyta kontakt med andra kallbadare i närheten, berättar Kim.

Även om Kim har badat flera gånger i veckan hela hösten var det premiär att få bada i isvak häromveckan.

 

Vad är viktigt att tänka på ur säkerhetshänseende när man sågar upp en isvak?

— Jag har bara sågat en isvak hittills! Jag borrade i isen på vägen ut till den tänkta placeringen av isvaken för att checka av djupet. Jag gjorde vaken där det inte var djupare än en 1 meter för att det ska kunna gå att sätta sig ner.

— Det är såklart viktigt att tala om för någon att man ska ge sig ut på isen. När jag kapade min isvak hade jag ispiggar med mig och ett ombyte med kläder utifall jag skulle ramla i. Jag kände mig trygg med att kunna hantera situationen om jag råkade hamna i kallt vatten.

Hur gör man när man kapar en isvak?

— Jag borrade flera hål isen som fick utgöra punkter som jag sedan sågade ut block emellan. Blocken måste vara hanterbara och jag tänker att ju tjockare isen blir framöver desto mindre block får man göra för att kunna skyffla dem åt sidan.

— Jag håller på att bygga en ram med en isolerad lucka som jag ska ha på den isvak som jag kommer att bada mest i under vintern. Här finns även en stege då isvaken är på djupare vatten.

 

Vad behövs för att bygga en isvak?

— Jag använder isborr, gammal timmersåg (ju större sågtänder desto bättre) och timmersax för att få grepp om isflaken. Det är ett härligt kroppsarbete och man får upp värmen!

 

Hur markerar ni isvaken?

— Vi märkte ut isvaken med käppar med reflexer och granris. Den lucka jag ska använda kan låsas för att förhindra att någon öppnar och faller i.

 

Vilka temperaturer ligger vattnet i en isvak på?

— Just nu ligger det på 2 grader men jag räknar med att det kommer sjunka lite till.

 

Blir det snabba dopp, eller klarar man att vara i ett tag?

—Jag brukar stanna kvar till kylan biter mig i häcken vilket är cirka 1-1,5 minut nu.

 

Vi som badade tillsammans på första advent var Maria Bostedt, Sara Nilsson och Maria Mattson. Vi badade i Selsjön utanför Sollefteå, Västernorrland.