Intervju med Moa Westman

Moa är en van kallbadare och tog sitt första dopp i en isvak i Finland redan 2015.

— Men även om det första doppet var spännande och roligt var det först hösten 2017 som jag började kallbada mer kontinuerligt. Hösten 2018 kapade jag upp en egen isvak här i Umeå. Det gjorde att det blev mer lättillgängligt att kunna promenera till isvaken och bada oftare då det var så nära från hemmet, berättar Moa.

Moa Westman driver kallbadgruppen ”Kallbad i Umeå”. De badar regelbundet i Nydalasjön.

— Det är så bra med en badgrupp! Vi delar med oss av erfarenheter och det är redan nu många som tagit kontakt med varandra och badar ihop vid olika tillfällen, berättar Moa.

 

Vad är viktigt att tänka på ur säkerhetshänseende när man sågar upp en isvak?

— Det viktiga är att isen håller när man ska såga upp den. Jag har lyxen att ha min isvak vid en brygga och jag har kunnat stå på bryggan när jag hackar upp min isvak. Det är en förutsättning för att ta upp en isvak i början av säsongen när isen varit svag och kommit till och från.

— Den andra delen är att tydligt markera att det är en isvak där. Vissa använder isblocken från isvaken att markera med, andra sätter upp pinnar och någon tredje markerar med rep. Syftet är att visa upp för allmänheten att det finns något här vi bör vara uppmärksamma på så att man inte ”råkar” gå i. Det spelar egentligen inte så stor roll vad du använder för att markera isvaken. Det viktigaste är att det är tydligt så att det inte går att missa att det finns en isvak där.

— Jag tycker det är superviktigt att man bottnar där man badar eller att man har en stege så att man kan ta sig upp från isvaken. Själv föredrar jag att kunna bottna så att jag har vatten kring höften och sedan sänker mig ned i vaken. Då kan jag enkelt ta mig upp ur vaken när jag badat klart. Annars är en stege kanonbra så att man alltid kan vara trygg med att ta sig upp.

 

Hur gör man när man tar upp en isvak?

— Vi har gjort det ganska enkelt och använt en ishacka och en issåg. Det innebär att vi måste hacka upp den varje gång vi ska bada. När jag ska ta upp en ny isvak har jag alltid med mig en issåg. Jag sågar upp fyra hål som bildar en kvadrat och därpå sågar jag mellan varje hål. Ibland måste jag såga tvärsöver isblocket också för att kunna trycka isflaken under isen. Beroende på isens tjocklek är det olika tungt att trycka ned isblocket. Är det ganska tunn is kan jag ta upp isblocken.

 

Vad behövs för att bygga en isvak?

— Ishacka, issåg och en isborr är bra att ha.

 

Hur markerar ni isvaken?

— Vi har haft med oss en borr och borrat ned grankvistar runtom vaken. Då har de frusit fast och tydligt markerat att det finns något där.

 

Vilka temperaturer ligger vattnet i en isvak på?

— Vid isen brukar temperaturen ligga mot 0 grader och ned mot botten ligger temperaturen närmre 4 grader.

 

Blir det snabba dopp, eller klarar man att vara i ett tag?

Det beror på! Det har varit en process denna höst att följa med i de kyligare temperaturerna. Vid varje grad ned under 10 grader så blir det en ganska stor och påtaglig skillnad. Vid en sådan temperatursänkning blir ofta doppen betydligt kortare. Men det häftiga är att kroppen vänjer sig rätt fort vid den nya temperaturen och efter ett par dopp går det att vara i lite längre.

— Jag tycker att det räcker med 30-60 sekunder. En period var jag i vattnet mellan 2 till 4 minuter, men jag blev så otroligt nedkyld av det och tappade lusten till att bada då jag kunde vara nedkyld så många timmar efteråt. Så jag säger som en äkta svensk – ”lagom räcker”. Jag har som mål att kunna sitta nere i vattnet, ta några lugnande andetag och njuta av omgivningen. Då är det lagom länge för mig, avslutar Moa.