Patrik tar Wim Hof-metoden till Sverige

När Patrik Nilsson var ute och sprang längs stranden, en tidig januarimorgon för åtta år sedan, kände han en stark dragningskraft till det iskalla mörka vattnet. Han var ensam ute i ett riktigt ruskväder med snöblandat regn. Trots att hans förnuft sa att det var livsfarligt att göra detta på egen hand i den mörka gryningen, var känslan att han ”bara måste i”.

Patrik insåg att det var farligt och riskfyllt, ändå fortsatte han under ett par månader att vinterbada i smyg.

— Jag mådde väldigt bra av de kalla baden, men det är verkligen inget som jag rekommenderar. Man bör ha sällskap när man kallbadar, inte minst på vintern, är han noggrann med att betona.

Ett par år senare hörde Patrik talas om Wim Hof, en holländsk stuntman som ofta kallas Ismannen och som kom att bli hans läromästare och mentor. Det visade sig att de båda männens första upplevelser av kalla bad hade mycket gemensamt. Patrik blev nyfiken, lyssnade på föreläsningar och gick en online-utbildning, och upptäckte även den speciella andningstekniken.

— Andning och bad är viktiga delar i Wimhof-metoden, men det får aldrig göras samtidigt, säger Patrik Nilsson från Stora Höga som ligger på Västkusten, utanför Stenungsund. ”Wimhof-andningen” gör man separat, den får absolut inte utföras i vatten. Under badet ska andningen bara kontrolleras. Det är en del av det tredje benet i metoden – ett särskilt mindset.

 
 

Massor av energi, trots lite sömn

 
Som småbarnsförälder till tre barn, med dålig sömn och mycket jobb, tycker han själv att han borde vara trött och sliten. Men tvärtom så menar Patrik Nilsson att han mår bättre och har mer energi än tidigare, trots att han sover mindre än någonsin. Han känner sig lugnare och har blivit bättre på att hantera stress och irritation. Han satsar nu på att lära ut och sprida Wim Hofs metod i Sverige.
 
— Precis som det är bra att träna kroppen och hjärnan, så är det bra att träna på att hantera kyla, säger han. Vi vill ha det skönt och behagligt men faktum är att våra överlevnadsfunktioner behöver utmanas. Vi är djur, med instinkter och behov. 
Genom att göra det bekvämt för oss och aldrig utsätta kroppen för fysisk stress blir den mer känslig och skör. Mycket av sjukligheten i Sverige har sin grund i inflammationsprocesser. Och kanske kan ett alltför skönt liv även göra att vi åldras snabbare.
 
Wim Hof-tekniken går ut på att lära kroppen uthärda extrema tillstånd utan att ta skada. Den egna forskningen visar att kombinationen av kyla, andningsövningar och tankekraft har effekter på en rad olika tillstånd kopplat till bland annat stress och inflammationsprocesser.
 

Ta kylan när den är där!

 
Han drar sig för det, men under åtta år har Patrik inte undvikit kyla en enda dag. Om han inte har tillgång till bad avslutar han sin dusch med iskallt vatten. Efteråt värmer han upp sig med qi-gong-liknande rörelser som aktiverar musklerna och får igång blodflödet i hela kroppen.
 
Iskalla bad och vinterlöpturer i endast shorts är Patriks sätt att träna kroppen på att höja temperaturen och öka ämnesomsättningen. Han går oftast barfota och tunnklädd, även när andra tar fram vinterjackan.
— När vi klär på oss försämras den egna förmågan, och förbränningen sjunker, säger han.
 
 

Isbad hemma

Numera badar Patrik helst hemma och isbaden är en viktig del av hans liv. På altanen står två mindre badtunnor och en jacuzzi, på gräsmattan finns en större plastpool som just nu är bottenfrusen.
 
— Jag badar tills jag är klar, säger han med eftertryck. Det ska vara en upplevelse som känns bra – 30 sekunder räcker för att få hälsoeffekter av kylan. Man ska inte bada så länge att man upplever ett längre obehag i kroppen.
 
Nu vill Patrik Nilsson inspirera andra och sprida metoden och filosofin via kurser, inspirationsföreläsningar och andningsklasser. Klicka här så hittar du kontaktuppgifter till Patrik och även länk till hans bokningsbara aktiviteter.

PATRIK NILSSONS ENKLA TIPS:

  • Det enklaste och billigaste sättet att ge sig själv en bättre hälsa är att alltid avsluta duschen med en stund i kallt vatten.
  • Visualisera och förbered dig i tanken. Många gånger är det man gör, till exempel vad gäller kyla, inte njutbart under tiden – gör det för effekten och känslan efteråt.
  • Det gäller att hitta kyla så ofta som möjligt, på alla sätt, såsom att gå barfota utomhus året om, när man går ut med soporna eller tar in tidningen. Gå gärna i tunna kläder och låt kroppen få jobba för att värma upp dig, helst varje dag.

SNABBA FAKTA:

Wim Hof-metoden är enligt förespråkarna ett sätt att optimera kropp och sinne, genom andningsövningar, köldterapi och mental inställning. Kombinationen av gasutbyte, ökat blodflöde och kalla bad kan stärka hälsan t.ex genom att dämpa inflammationer, motverka psykisk ohälsa, samt ta kontroll över sitt beteende och sina impulser. 
Vid hjärtproblem och liknande sjukdomstillstånd behöver läkare konsulteras innan man provar, och gravida kvinnor ska varken isbada eller använda den speciella andningstekniken.
Läs mer om Wim hof-tekniken här. 

TEXT OCH BILD: Kajsa Asp Jonson