Det var en kväll i slutet av november 2019 som jag fann tjusningen med kallbad och förfördes helt…  Var på tjejhelg på Tjörn utanför Göteborg och fick lite feeling efter löpturen och frågade ifall någon av mina kompisar ville hänga på och bada i den vackra miljön. Japp, sa en tjej och så blev det.

Vi tog oss ner till den långa stegen och jag var först ut. Det var kallt, annorlunda men inte alls så farligt som jag hade förväntat mig. En kompis filmade… trodde hon, och när jag kom upp så såg hon att hon hade missat att trycka på inspelningen. Så då gick jag ner en gång till – det var kanske det som gjorde att jag förälskade mig helt i detta 😊

När jag kom hem efter den helgen, till Mariefred där jag bor, fick jag nys om en irländsk kille, Mark. Han kallbadade varje söndag kl 11.00 på Kärringbryggan med andra som önskade hänga på. Med hjälp av honom, så landade jag längre i vattnet, lärde mig andas och ta in allt runt omkring och njuta enormt av denna (till att börja med) utmanande företeelse. Just den här bryggan är så bra då den har två stegar, en på vardera sida. Så beroende på vilken vy man vill ha och hur det blåser så kan man välja lite olika. Vi utnyttjade det också som en första start till att simma från stege till stege, innan vi ”bemästrade” även simningen i det kalla vattnet och kunde ta lite längre turer.

Jag fortsatte med ett bad någon gång i veckan och ökade rätt så snart dosen till flera gånger i veckan till att från början av mars 2020 bli dagligen. Många gånger avklarades badet efter kvällens träningstillfälle och det är ju så magiskt för både muskler och sinne. Jag och mina badvänner älskar mörkret och det är härligt att njuta av den mörka och kalla perioden som så många tycker är tuff på olika sätt. Se den tiden på året som en möjlighet för energi och lugn och vara tacksam för att vi också har den. Det är också otroligt smidigt att bada naken i mörkret och inte behöva slita av sig några blöta badkläder efteråt, utan bara njuta av den härliga känslan på bryggan direkt man kommit upp ur vattnet.

2020 var ju en annorlunda vår för oss alla med pandemin som förändrade många av våra beteenden och möjligheter. Jag, liksom många andra, började arbeta mer och mer hemifrån och vi var många som blev rätt så socialt distanserade. Då blev bryggan ett ställe att samlas vid som kändes tillräckligt säkert att och hålla till på under den här period  en. Jag fick med väldigt många andra att testa på att kallbada, i alla fall minst en gång. Många har också fortsatt att följa med många gånger och flera har även fått till egna rutiner med när och hur återkommande de badar.

Det har varit så underbart att få coacha och vägleda vänner och bekanta, både nära och många nya, ner i vattnet. Se dom förundras eller förfäras och sen (i de flesta fall) hitta sitt eget sätt att uppskatta  dessa stunder och vad det ger. Jag tror också att pandemin fick många att vilja utmana sig i något och känna att det var något de själva kunde styra och bestämma över, då det var så mycket annat som blev begränsat på olika sätt under denna långa tuffa period.

Vid två tillfällen har jag, tillsammans med min LC-klubb, fått massor av modiga och tuffa tjejer runtom i hela landet att kallbada, både i februari 2021 och 2022 (över 130 tjejer deltog). Det här har gjorts genom den fantastiska organisationen Ladies Circle (läs mer här), där jag och mina klubbkompisar har startat ett digitalt event som heter LC:s iskalla brudar. Alla som vill testa på att kallbada, anmäler sig och ansluter till en gemensam FB-grupp. Där peppar och preppar vi alla inför eventet så att de ska känna sig redo. På dagen D har vi ett kort digitalt möte via Zoom, med ytterligare pepp och lite info, sen badar några från Kärringbryggan innan vi säger tack och hej. Efter detta utmanar sig alla dessa coola kvinnor att bada vid sitt eget vattenhål, där de bor och håller till. Alla som vill lägger upp foton och filmer i vår FB-grupp och stoltheten är maximal. Att vi också samlar in massor med pengar till välgörenhet, genom anmälan, lotteri m.m. gör det ju än mer fantastiskt. Pengarna har gått till Hjärnfonden vid första tillfället och till Fonden för psykisk hälsa den andra gången. Snacka om att förena nytta med nöje 😉

Årets vintersäsong har bjudit på en väldigt lång period av bad i isvak och det måste jag säga är verkligen det bästa. Isen omfamnar en och ger ett otroligt lugn då det inte blir några vågor, samt att det har varit en härlig utmaning att hålla isvaken öppen. Jag införskaffade mig en riktig ishacka redan förra vintern, som har använts otroligt flitigt och ishackandet har fått mig att få upp värmen i kroppen innan många bad.

Jag har fått till min rutin, att bada minst en gång varje dag ute i naturen. Här hemma i Mariefred blir baden oftast på Kärringbryggan, en otroligt fin plats med utsikt mot Gripsholms slott. Under den mörka perioden lyser det upp så vackert på andra sidan Mälaren. Jag uppmuntrar er verkligen att passa på att ta ett bad här ifall ni har vägarna förbi.

När jag åker iväg med familjen eller på annat, kollar jag alltid upp möjligheten till bad i naturen. Det har blivit lite här och där med fantastiska vyer, utmaningar och upplevelser. Allt från fjällbad nära vattenfall eller i uppfriskande åar, till att fina vänner hjälpt till att såga upp en vak till mig där vi håller till.

 

Som sagt jag badar varje dag året runt, men föredrar såklart den kalla perioden mest. Alla bad och främst de kalla baden är unika och ger så olika saker, beroende på vad kroppen och jag behöver just då… Ibland är det avstressande och ger ett lugn, en annan gång är det en utmaning med höga vågor och isande vindar, andra gånger stort fokus på att guida någon badkompis men oftast är det en ren och skär energifylld njutning!

Många gånger får jag frågor som hur länge du är i, hur länge har du varit i som längst eller vad är effekterna av baden. Jag svarar rätt så öppet på dessa frågor då jag själv inte har som mål att ligga i någon speciell tid, även om det många gånger kan bli rätt så långa bad (främst ifall jag har någon/några att prata med och kanske coacha samtidigt). Jag har inte som mål att mäta min tid i vattnet utan mitt mål är att det ska ge mig det jag behöver där och då.

Effekterna av bad går ju att läsa om lite här och där, bl.a. har ni skrivit om det här på kallbad.nu. Jag är dock mindre bra på att komma ihåg de olika sakerna och går även här mer på känslan vad det ger mig. Jag har i alla fall hållit mig otroligt frisk, välmående och energisk tack vare dessa bad och de får mig att må gott på väldigt många olika sätt. Så jag är verkligen en förespråkare för kallbad av alla de slag. Viktigt att man tar det som något man gör för sig själv och inte för att mäta sig med någon annan.

Det absolut finaste, förutom att jag funnit rofylldheten, tryggheten och vanan i att bada varje dag, är den djupa vänskap jag fått med två underbara, tokroliga och härliga tjejer. Vi har lärt känna varandra genom att utforska baden tillsammans och hänga kvar lite på bryggan och samtala om allt möjligt som rör oss just här och nu. I mörker, hårda vindar, regn och strålande solsken… och vi har kommit varandra så nära på ett så självklart och innerligt sätt och delar livets bergochdal-bana tillsammans.

Livet kan berika en med de finaste vänner, de bästa vanor och sånt som gör att du mår gott, även mitt i livet (när man tror att många vanor och vänskap kanske redan är satta). Så mitt råd är att vara öppen för att möta oväntade och fantastiska saker när som i livet.

Anna