Kåseri kallbad
 
När jag var liten kallade min mamma mig alltid för ”vattendjuret”. Jag simmade hela dagarna under vattnet och blå var lika mycket min färg på sommaren som solbränt brun. Detta och de förhatliga 30 minuterna jag fick vänta på att bada, efter äggmackorna på stranden, är starka minnen som tydligt finns kvar. Det var tider det…
 
Nu, sisådär 50 år senare, badar jag året om. Som boendes i Malmö är havet alltid närvarande alla årstider men det var inte förrän för några år sen som jag upptäckte havet för bad även den kallare tiden på året. Ett varmt sommarhalvår fortsatte jag helt enkelt att bada även när själva sommaren tog slut. Det var skönt att cykla mot havet och simma lite, dricka en kopp te och sen cykla vidare till jobbet, fulladdad av energi. På eftermiddagarna cyklade jag åter till havet och njöt av solens värme, havets vågor och varvade ner efter dagens brus. Och efter sommaren blev det höst och därefter vinter. Baden ändrade karaktär och så även väder och vind. Jag bestämde mig för att bada vid en brygga där det fanns parkeringsplats för bilen och där trapporna slutar långt ovanför havsbotten. Vid bryggorna är det djupt och jag blir helt omsluten av vatten så fort jag kliver av trappan. Det är ljuvligt.
 
 
När det började bli kallare och kallare i vattnet blev det svårare och svårare att bada. Andningen kunde jag inte hålla under kontroll och jag tog bara korta dopp. Men efter någon månad föll pusselbitarna på plats – då kunde jag både flyta och simma i femgradigt vatten. Det var en fantastisk känsla!
 
 
Under coronaåret kom många att upptäcka havet som rekreation, andningshål och plats för samvaro. Så blev det vid ”min” brygga också. Vi är numera ett glatt gäng på drygt 20 personer som badar på morgnarna och fikar tillsammans, stöttar varandra och ser efter varandra när vindarna är hårda och vågorna höga. Vi gör även ”civila” aktiviteter bortom bryggan som firar födelsedagar tillsammans, går guidade turer på det gamla Kockumsområdet (där bryggan finns) och även äter middagar tillsammans. ”The Bad Family” (badfamiljen) har blivit min andra familj.
 
På bryggan upplever jag årets alla väder och de fyra årstiderna. Ena dagen är aldrig den andra lik. Jag har till exempel insett att det egentligen inte regnar så mycket som ”man tror”. Det är inte ofta som just regnet är anledningen till att jag avhåller mig från bad. Vindarna kan vara obarmhärtigt kalla som i vintras och då värmer jag mig med underställ, värmekuddar och varm choklad med rom efteråt. En varm badrock hjälper också.
 
I det kalla vattnet försvinner allt runtomkring. Det blir lite tunnelseende över tillvaron. Närvaron i havet blir total. Tankar, oavsett sort, försvinner och ersätts av den härliga upplevelse som kombinationen av kyla och vatten ger. Efteråt blir kroppen varm och leendet brett.
 
 
Numera har jag bosatt mig nära havet, nära bryggan. Ingen bil behövs, ingen transport på vägar genom ett stressigt morgonmalmö är nödvändigt längre. Nu tar jag mina badkläder, min badrock, ett par badskor och en termos med te, öppnar ytterdörren och går de 350 metrarna till bryggan. Där väntar havet, himlen, vännerna och dagen som bara är i sin linda…
 
 
#thebadfamily #åbadad #kallbad #kallabad #åretruntbadare
 
 
Åsa Hellström, Malmö