Under förra kallbadssäsongen följde jag tre vänner som med olika förutsättningar badade regelbundet och upplevde så tydliga positiva effekter på hälsan. Deras lyriska prat om baden lockade mig och jag bestämde mig för att hänga i efter sommaren och långsamt vänja mig. Visst har jag badat kallt tidigare, men först efter att ha sprungit mig varm. Minns med glädje några halvmörka kvällar i oktober vid min favoritplats vid havet. Vågor som piskade och förnuftet som förmanade mig om säkerhet och risker. Det gick inte att motstå naturupplevelsen och utmaningen. Men att stanna i vattnet en längre stund och ännu senare på året? Det är fortfarande en utmanande tanke som nästan känns för stor. Att dessutom lova att skriva då och då om hur det går – typiskt mig!

Jag bor sedan några år på Tjörn och har havet på en kilometers avstånd. Favoritbadplatsen ligger lite längre bort, men har tyvärr inga badstegar på plats hela året. Men på utsidan av hamnpiren ska jag kunna hålla på hela året. Blickar jag åt rätt håll ser jag öar och Tjörnbron på håll och havet är ju alltid havet.

Nu i början av oktober är min utmaning att få upp badfrekvensen och även tiden i vattnet. Goda råd samlar jag på från olika håll, men försöker samtidigt inte att göra det så komplicerat. Det är jag annars ganska bra på, säger min käre make, som för övrigt hänger med på lördagarna efter sin löprunda. Vi är även när det gäller kallbad lite olika. Han hoppar i och plaskar runt med mycket skratt och glada tillrop. Samtidigt skrider jag ner för badstegen med mina djupa andetag. Tänker att vattnet tar emot mig med öppna armar och känner en tacksamhet i stunden. Stunden blir ännu mer stilla när han nöjd har gått upp för badstegen.

Jag försöker förlänga tiden i vattnet, men det är lite oklart hur länge jag är i och vad som händer om jag är i längre. Kanske inte så dumt att sätta en timer för att kunna bara vara och ändå vänja mig vid längre tid? Termometern visade i lördags ytterligare någon grad kallare och jag kände att det värkte lite i nyckelbenen. Undrar hur det kommer att bli längre fram? Bort med oro och tvivel. Njut här och nu. Ett steg i taget eller rättare sagt ett bad i taget. Närvaro. Stillhet. Min stund. Efteråt ett lugn i kroppen. Ja tack, lugn och ro är hälsosamt i alla lägen. Bara att fortsätta.