Olika val har tagit mig hit idag. Första valet kom i oktober 2019 då jag bestämde mig för att bada minst en gång i månaden under ett helt år. Det lyckades, men jag kände att jag tyckte att det var lika kallt och svårt att få kontroll på andningen varje gång. Så vid starten av 2021 bestämde jag mig för att försöka få till fler gånger i månaden så att det skulle bli en vana för både kroppen och min andning. Sagt och gjort så blev det stor skillnad, nu kunde jag till och med hålla en konversation i behaglig samtalsläge utan att jag ansträngde mig.

Mitt tredje val och vägskäl kom i oktober 2021. Jag hade precis tagit mig ett dopp utanför Kristinehamn och satt där på bryggan vid Skymningens badplats (en ny plats för mig). Tankarna började vandra runt i huvudet. För att få lite variation på mitt badande så skulle jag främst vilja känna till fler platser runt Karlstad och i Värmland så när jag är iväg och vandrar eller åker skidor kan hitta nya badställen. Där och då på bryggan föddes också tanken att jag ville tipsa andra om badplatser där det finns badstege så badet blir säkrare. Skulle jag nå ut med den informationen om platserna här i kring där jag badar mest, så kanske fler lättare kan hitta ut till nya badställen. Jag själv brinner för att upptäcka nya platser och träffa likasinnade personer. Tanken blev till handling och innan jag lämnade bryggan ute vid Skymningens badplats så var Instagramkontot levande. Sammanträffande nog är det ett år sedan jag startade kontot @kallabadstegen denna månad.

Jag fastnade för Kallbad, då det är enda stunden när jag inte kan tänka på något annat än närvaro i vattnet och naturen runt om mig, där känner jag mig lugn, kan släppa allt annat och bara fokusera på min andning att det blir lugn och kontrollerad men framförallt bara få en stund där jag bara är. 

Vi har blivit några i Karlstadtrakten som ses ibland för bad tillsammans, då och då försöker jag anordna något event som kanske kan locka fler till att prova detta med kallbad. Det har bland annat blivit ”World Swim Hat Day” , ”Luciadoppet”, ”Mörkerbadning”och ”Alla hjärtans dag-doppet” (trots regn och rusk under Alla hjärtans dag så närvarande 15 stycken badglada!). Det värmer lite extra i hjärtat när de timmar jag lagt ner på att få i ordning badet, sen bli en fin upplevelse bland de andra.

Tack för att ni gör badandet extra härligt och trevligt! Att få möjligheten att peppa nya ”kallbadare” är så givande och roligt, vet inte hur många som sagt att det inte är deras grej för de är ”badkrukor”. Till och med min mamma som är en stor badkruka har jag fått med mig på några dopp. En vän sa vid ett tillfälle ” Nej, jag kommer bara doppa mig till låren och sen upp”, detta var vid luciadoppet så det var kallt i både vattnet och luften, gissa vad som hände? Jo hon gick ner för stegen så att hon fick vatten upp till axlarna, jag/vi andra peppade henne så hon fick kontroll på andningen och hon var i vattnet längre än vad hon innan trodde att hon skulle klara av. Att se lyckan och glädjeruset folk får när de kommer upp och inser att de klarat av något de innan inte trodde att det skulle göra, och se hur det gör något med deras självförtroendet och sinnesstämning – det är så kul att få närvara när det händer och vara en del i den resan. Tjejen jag berättade om tidigare sa också att det var just stämningen som påverkade hennes inställning till att testa mest, dels att det var så många som stod på bryggan och kollade på men också att många hade varit i innan henne så hon såg att det gick. Så fantastiskt att se att det gör något extra med att göra saker tillsammans! 

Har du läst detta och vill prova på kallbad kan jag tipsa om att söka på olika  ”kallbadsgrupper” på Facebook. Det finns många olika grupper där, både nationella men säkert också för din stad/ort/kommun. Kallbadskartan som finns här på Kallbad.nu, hittar du många badplatser och förhoppningsvis finns någon i närheten av där just du bor.

Fortsätt med att bada tillsammans där ute i Kallabadsvärlden och ha en fin kallbadssäsong nu,  så ser jag fram emot fler dopp men både gamla och nya bekantskaper!

Kalla & varma hälsningar

Linda