Jag älskar mina bad, kalla som varma, på mitt lantställe i Karlsborg. Vättern blir förvisso sällan varm, men varvar gärna med varma stunder i den vedeldade badtunnan och bastun. Just i denna stund sitter jag med en kopp varmt te rykande bredvid mig på bordet, elden sprakar stämningsfullt i brasan, raggsockor på fötterna och den sköna känslan av välbehag spridd i hela kroppen efter novembermorgonens gråa, stilla, kalla bad. Den sköna känslan som alltid infinner sig, efteråt. Känslan inför ett kallt bad är dock en helt annan…

Vattnet, som tusen nålar, tränger in i min hud och tar andan ur mig. Kroppen vill omedelbart fly. Hjärnan skriker; Upp ur vattnet nu! Kampen med att motstå impulsen, slappna av och lugna ner andetagen. Adrenalinet rusar genom ådrorna. Ett fyrverkeri av endorfiner frigörs i kroppen. Allt annat försvinner och kvar finns bara min kropp och det kalla vattnet. Total närvaro. På ett kort ögonblick är jag pigg, klartänkt och full av energi. Det här är känslan som gör det värt allt motstånd som först uppstår. För motståndet finns alltid där, inför varje bad, och är en del av tjusningen.

För mig är det ingen prestige. Kallbadet handlar inte om temperatur eller tid. Ett år fortsatte jag bara att bada efter sommaren på landet och jag gör det gärna så fort jag kommer hit. Ibland varje vecka, ibland varannan. Jag gör det för naturupplevelsen, för återhämtningen efter träningen, för förlängningen av hudvården och för att på ett bättre sätt hantera, och lära mig att tycka om, de mörka, ruskiga månaderna.

Att badet gör gott för huden är ett stort plus för mig som hudterapeut. Det är som ett styrkepass för huden, kanske rentav bättre än vilken anti-rynkkräm som helst. Dessutom kommer kroppen i kontakt med miljoner mikrober i vattnet, som boostar hudens egna bakteriella mikroflora och hjälper hudhälsan på traven.

Det är häftigt att kunna nyttja moder jords resurser året om och inte enbart under de varmare månaderna. Att uppleva årstiderna på ett, för mig, helt nytt sätt. Att kliva ur den berömda ”comfort zonen” och bli lite modigare! Inte bara här på Vätterns strand, utan på flera andra plan i livet.

Det bästa är ändå enkelheten. Det är gratis och för alla att uppleva. Kliv ur bekvämlighetszonen och hoppa i plurret vetja!

Hannah Kallio