Där väcktes mitt intresse för att börja bada kallt……

Mamma berättade för mig att min morfar som ung ofta var mycket förkyld och hade problem med astma. Men efter att han börjat kallbada på Saltholmen försvann besvären och han kunde så småningom utbilda sig till sjukgymnast. Några år senare, närmare bestämt sommaren 2014 pratade jag med en man i 75- årsåldern vid badet och vi kom in på kalla bad. Han gav mig tips på vad man ska tänka på när vattnet är som kallast. Det gjorde att jag fick ett enormt intresse och jag fortsatte att bada det året. Till en början med en väldig försiktighet en gång i månaden och de flesta baden bestod av snabba dopp.

Ju mer tiden gick blev baden allt längre och jag badade mer ofta. Jag testade att bara ligga stilla på rygg och flyta. Det blev som en helt ny kick och jag började även att simma vid varje bad. Jag avslutade alltid med att doppa hela mig under vattnet och det gör jag numer alltid.

Adrenalinet som kommer i kroppen är en helt underbar känsla och jag känner mig piggare och håller mig friskare. Jag har näst intill inte varit förkyld någon gång sedan jag började med mina kalla bad.

Sedan gillar jag att utforska nya ställen att bada på som till exempel åar, vattenfall och isvak när det finns möjlighet till det.

Vintern 2021 testade jag att bada i Kungsbackaån – inte den fräschaste ån precis, men testa kan man väl alltid göra tänkte jag. Jag lade upp bildbevis från badet i en grupp på webben och efter bara några dagar kontaktade Kungsbacka Tidning mig och undrade om de fick göra ett reportage och så blev det. Jag hamnade på uppslaget i tidningen och fick en helsida i mittuppslaget. Läs gärna om ni vill, det kanske kan få fler att bli intresserad av dessa kalla bad: ArBadatusiasten Anna-Maria Netz

Mina tips för er som funderar på kalla bad:

  1. Testa att duscha kallt 10 sekunder. Öka dessa kalla duschar varje gång. Klarar du det kommer du att klara att börja kallbada från det att temperaturen i vattnet är 10 grader.
  2. Förbered med att vara klar under med badkläder.
  3. Se till att du har allt du behöver i din badväska med handduk/ badrock, något att stå till exempel ett sittunderlag. Varma kläder som ullstrumpor, underställ, mössa och vantar.
  4. Innan du går i och badar värm dig med att dricka något varmt om du vill.
  5. Ta av dig och gå i sakta och tänk på andningen. Ta in och möt det kalla vattnet och sjunk ner med axlar under ytan (har med det bruna fettet att göra) kan du läsa om här på Kallbad.nu.
  6. Ett annat tips. Tag med en balja som du fyller med både kallt vattnet från havet eller sjön och en stor termos hett vatten. Stoppa i fötter och händer och sitt en stund och njut.

Sist men inte minst gör baden till något skönt som passar just dig och inte att det blir till en tävling med andra.

Lycka till!

Anna-Maria