Jag var nog den mest otänkbara personen någonsin att börja med kallbad.

Jo, det är sant. Jag frös JÄMT. Hade i princip på mig mössa, halsduk och dubbla sockor på mig från september till april. Inomhus.

Anledningarna till att jag började vinterbada var många, men allra mest för att jag var trött på att frysa.
Jag hade dessutom – utan att jag visste det då, påbörjat min klimakterieresa – vilket gjorde att min vintereksem hade förvärrats över en natt och mina skållheta duschar gjorde bara saken värre. Min man höll på allvar på att svimma när jag föreslog att vi skulle testa kallbad första gången.

De första tre vintrarna badade jag endast i havet. Minst två gånger i veckan, oftast tre, religiöst från november till april. Så fort jag kände mig trygg med att jag klarade av kylan, blåsten, vågorna och havet valde jag att bada ensam. Jag vet att många ser kallbadandet som en social aktivitet, något man gör tillsammans och i sällskap med andra, gärna med en varm fika efteråt, men för mig är vinterbadandet något jag helst gör ensam.
 
De senaste två vintrarna har vi behållt vatten i poolen över vintern, vilket betyder att vi har kunnat bada rakt utanför huset. Det har gjort att jag har kunnat öka på badandet till fem dagar i veckan istället för 2-3 dagar i veckan. Självklart går det inte att jämföra poolbad med havsbad rent upplevelsemässigt, men poolbadandet har ändå kunnat bidra med både fler och mer regelbundna bad.
 
Jag jobbar med stora grupper av människor flera gånger i veckan, som yogalärare, föreläsare och utbildare. Jag älskar mitt jobb! Men med den typen av yrke är det också otroligt viktigt att man hittar sina olika former av återhämtning.
 

Kallbad ger mig så många olika fördelar att jag har svårt att bara välja ut några stycken, men här är några av dem:

– Ritualen av att överkomma ett stort mental motstånd flera gånger i veckan ger mig en enorm inre styrka. För mig är det mentala motståndet i princip lika stort inför varje bad, även nu efter 5 år. Att överkomma detta och göra det ändå, ger en ovärderlig mental tillfredsställelse och känsla av att ”inget är omöjligt”.

– Jag har blivit 100% mer köldtålig. Min familj undrar ofta vem jag är och vad jag gjorde med den andra Monika.

– Att befinna sig i det iskalla vattnet ger en glasklar skärpa och ett fokus som inte liknar något annat. All medvetenhet går till andetaget, kroppen och utmaningen att hänge sig och omfamnas av det kalla. För mig är mina 3 1/2 minuter i vattnet sannerligen mindfulness på hög nivå.

– Kalla bad har stärkt mitt immunförsvar.

– Innan jag påbörjade hormonbehandling för mina klimakteriesymptom var det tydligt hur kalla bad förbättrade mitt psykiska mående. Baden bidrog till ett större lugn och mindre oro i kroppen/hjärnan. Fysiskt minskade baden både träningsvärk och hormonrelaterad muskel- och ledvärk.

 
Jag älskar det faktum att kallbad har blivit en ny typ av folkrörelse. När mina vanliga badställen är proppfulla med människor på helgerna reflekterar jag ofta över, och imponeras av, människors passion för att kliva i nollgradigt vatten.
 
Personligen är jag glad över att jag startade mitt vinterbadande långt innan det blev en ”grej” på sociala medier, för jag är inte säker på att jag hade varit lika lockad av att prova nu när det har blivit så stort.
 
Jag kan verkligen förstå oinvigda människors motvilja till att ens kunna föreställa sig att gå med i kallbads”sekten” efter att ha sett ännu en endorfinhög människas klämkäcka isvaksbild dyka upp i instagramflödet. Vilket jag kan bli lite ledsen över, för den personens skull, samtidigt som en annan del av mig tänker, ”åh, vilken tur, det är ju så trångt på parkeringsplatsen under helgerna som det är.”
 
Monika Björn
@monikabjorn