1000 baddagar

Badsäsongen hade förlängts under några år. Jag utmanade mig själv succesivt genom att doppa mig tidigare på våren och tog årets sista dopp allt senare på hösten. Under ett par år övergick badandet till sporadiskt vinterbad någon gång i månaden under årets kallaste period. Vid årsskiftet 2019 bestämde jag mig för att försöka bada minst en gång i veckan under ett helt år. Ganska snart blev det fler dopp och i slutet av mars blev det en daglig vana. Jag funderade över hur länge jag skulle kunna bada varje dag utan uppehåll? Hundra dagar passerade. Det gick ytterligare hundra dagar. Kanske det kunde funka ett år? När 365 dagar hade passerat fanns ingen anledning att sluta. Badandet hade blivit en skön rytm, en daglig energiboost, något jag inte ville vara utan. Så jag fortsatte. Varje dag. Ett år till… Julafton 2021 tog jag mitt 1000:e dopp på raken och har ännu ingen tanke på att sluta. Sa jag att jag älskar att bada?

För mig finns flera goda skäl till att bada året om. För det första är det upplevelsen. Det roliga, utmanande och tokiga i att ge sig ut i alla väder för att ta sig ner i vattnet. Strålande solsken, piskande regn, höga vågor, snöslask, isande vinterkyla, spegelblank sjö – alla väder är badväder. Att bada är att bli ett med naturen och förundras över skapelsens olika skiftningar. Det andra är välbefinnandet. Jag badar gärna när som helst på dygnet, men trivs allra bäst med morgondoppen. Har man inte vaknat innan kroppen sänks ner i vattnet, så kvicknar man definitivt till snabbt i kylan. Tanken skärps och man blir närvarande i nuet. Effekten och känslan direkt efter ett kallbad är svårslagen. Blodet pumpar genom kroppen och man känner sig som en ny människa när man står på bryggan utan att frysa, trots minusgrader i luften. För det tredje är det roligt med gemenskapen som uppstår kring badandet. Där är de som man träffar regelbundet, då man återvänder samma tid dag efter dag. Vissa dagar träffar man en ny bekant, eller får med sig någon som badar för första gången. Ibland delar vi en nästan helig stund i tystnad. Andra dagar är det prat om allt möjligt, om vattennivå, temperatur och antal baddagar. Gemenskapen på sociala medier är också kul. Att få ta del av likasinnades berättelser och dela bilder från minnesvärda dopp. Alla dessa underbara foton som andra badare publicerar peppar mig till att fortsätta med min dagliga vana. Jag hoppas också att mina dokumenterade dopp kan inspirera en och annan att bada året om. Är du i Halmstad och badar så kanske vi ses.

Simma lugnt!
/ Fredrik Lagerström
@lagerstromf