En tidig vårdag i mars 2020, var jag ute på en dagsvandring med min kompis Helena. När vi stannade för en liten fikapaus, plockade hon fram två baddräkter och påstod att vi skulle bada. Jag hade förvisso på en konferens flera år tidigare i slutet av januari, provat att gå mellan varma bad och iskallt havsbad och gillade det. Men det här, var något helt annat. Jag tyckte att hon var snudd på lite galen..

Alltså, jag tillhör ju den kategorin som förvisso älskar sommarbad, men själva ”komma ner i vattnet”-situationen är en minst sagt omständig process. Jag behöver lång tid och många kom-i-vattnet-ramsor för att till slut komma i plurret. Väl i, kan jag däremot vara i länge. Med betoning på länge.
Kruxet var att Helena struntade i mina olika motargument för att få slippa bada. Och till slut tog vi det där doppet. Det var heeelt underbart! Kanske inte exakt precis den minuten jag var i vattnet, men så fort jag kom upp var jag säker på; jag skulle bli en kallbadare. Jajjemän!

Lämpligt nog fick jag en förfrågan kort där efter, av en annan kompis, om att gå med i en liten kallbadsgrupp i Lerum med bara några få medlemmar. Jag och Helena gick med och efter det har kallbad ingått i mitt liv som en av de saker jag prioriterar högt. Jag älskar det! Nu är vi många medlemmar i badgruppen, om än få aktiva. Men det är en socialt trevlig grej det där med att mötas vid vatten, snacka lite, njuta av kylan som omger våra kroppar i vattnet, byta om och eventuellt ta en kopp varm te tillsammans. Snabbt, enkelt och väl investerade minutrar. Sedan iväg tillbaka hem, till jobbet eller vart man nu ska. Fylld av energi och känslan av ren och skär lycka.

I julklapp fick jag en så kallad IceTub, för att underlätta kallbadandet de dagar jag inte hinner eller orka dra iväg till sjö, bäck eller hav. Nu har jag haft mitt premiärdopp och jag är helt såld. Ute på altanen, mitt i ett villaområde, i skymningen en härlig decembereftermiddag. Vinkar på några grannar som åker förbi med bilen. Ett barn går förbi och det är svårt att avgöra om det är förundran i blicken eller ren förfäran. Och ja, känslan av att bada mitt i vintern på sin altan är lite knasig men också väldigt härlig.

Dessutom, såååå jäkla smidigt! Fattar inte varför inte alla altaner har en Ice tub med grannar i, njutandes av denna lyx. Visst, det slår inte naturupplevelsen med dopp i äkta vattendrag. Men kicken, känslan av nuet, energipåfyllnaden… det får jag även här. Älskar den redan! Nu kan jag ju bada typ jämt. Hela processen tar max tio minuter från ombyte till färdigbadad. (Ja, alltså efter den är uppblåst och fylld med vatten. Det tog nog ca 30 minuter). Kan absolut rekommenderas!!

Har du också testat ett portabelt kallbad eller har du frågor om produkten? Maila oss på hej@kallbad.nu

Här kan du läsa mer om IceTub.